Алберто Контадор опет обара рекорде

Прослављени шпански бициклиста Алберто Контадор, који се из трка повукао 2017. године, поново се вратио на стазу али не тркачку и уписао се у историју. Контадор је, возећи на посебној стази, поставио нови "Еверестинг" рекорд са временом од седам сати, 27 минута и 20 секунди.

Алберто Контадор је оборио досадашњи рекорд Лахлана Мортона за нешто више од два минута, а ради се о изазову у коме бициклисти возе у условима који су идентични као да се двоточкашима пењу на Монт Еверест, па одатле и назив дисциплине "Еверестинг".

Надморска висина највећег планинског врха на свету Монт Евереста је 8.848, а како је немогуће до тих висина доћи на бициклу, тркачи такмичари су одлучили да копирајући тамошње висинске услове на другим теренима, поставе себи услове као на успону.

Алберто Контадор је то учинио возећи по брду Сила дел Реј у Кастиљи и Леону у Шпанији где је завршни успон од једног колометра под нагибом од око 13 одсто. Да би достигао надморску висину, Контадор је морао да одвози 78 кругова и на крају је дошао до цифре од 8.925 метара, односно одвозио је укупно 139,35 километра (укључен и спуст са брда).

Контадор је возио "горе-доле", правио је такозване кругове, и одвозио је укупно 78 како би био сигуран да ће достићи надморску висину Монт Евереста и постигао време од седам сати, 27 минута и 20 секунди.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво