Чаба Силађи за РТС: Недостаје ми базен, али некако се сналазим

Само 59,40 требало му је да доплива до норме за Токио. Сада када су Олимпијске игре отказане, занима нас шта један пливач може да уради у изолацији да одржи форму на сувом. Преко скајпа из Новог Сада Чаба Силађи је гостовао у Јутарњем програму, са њим је разговарала Сања Драгићевић Бабић.

"Сналазим се као и све моје колеге. Уз помоћ добрих пријатеља успео сам да импровизујем неку 'хоум мејд' теретану у локалу који се тренутно не користи. Заиста имам ту срећу да могу да радим све што бих иначе радио у теретани. Додатно трчим на траци, која ми је најтежи део свега овога јер то је као уместо пливања, бар за срце. Све то није ни близу фали ми базен."

Колико недостаје базен?

"Па много, много. Мислим да је пливање баш специфичан спорт и да ми просто баш не можемо да нађемо другу алтернативу како бисмо симулирали те покрете у базену. Тако да, ево три недеље како смо ван базена, и у суштини је сваки дан све теже и теже."

Како сада изгледа један твој дан?

"Доста је лаганији. Устајем касније, око пола осам. Затим доручак и још мало одморим, и тек негде између 10 и 11 одрадим тенинг, који траје до један-два, мало дужи, пошто само једном тренирам. После тога имам цело поподне и предвече за себе."

Зашто сада имаш више времена у односу када је стање редовно?

"Пре свега зато што када је стање редовно имам тренинг у базену ујутру, имам поподне теретану, затим пливање. То је неких пет сати рада, али опет два пута се одлази на базен. Овде је један одлазак у питању и покушавам да се задржим нешто више од два сата. Тај одлазак на базен одузима доста времена, тако да тренутно имам времена на претек."

Како је у Новом Саду, да ли грађани поштују мере превенције када је коронавирус у питању, када идеш до теретане, да ли их видиш?

"С обзиром на то да је све то јако близу, на три минута како продавница, тако и место где тренирам, мало кога видим, што је добро. Ипак ја сам ту у центру близу Спенса, близу кеја, тако да виђам људе како се крећу, али није као пре две недеље када су стварно излазили на кеј и шетали. Сада када их видим, они иду да обављају нешто. Није да само иду да прошетају, тако да се надам да је то добар знак."

Олимпијске игре су отказане, тачније померене за следећу годину. Да ли то значи и више времена за припреме када све ово прође?

"Мислим да је то питање како ко схвати. Ако питате мене, не. Немам више времена, јер просто олимпијски циклус траје четири године, и ви за четири године немате дужу паузу од две недеље, једном годишње. То је обично у августу када се заврши летња сезона. Ја сам већ три недеље ван тренинга, тако да кад ово прође, колико год трајало, сви ми ћемо почети од нуле. Тако да ћемо од те нуле имати нешто више од годину дана да се спремимо за олимпијске игре. Уместо да имамо три-четири године са неким краћим паузама. Тако да ако мене питате немамо више времена."

Да ли сте у контакту са неким другим пливачима из неких других земаља, шта они кажу?

"Јесам. Пре свега сам у контакту са нашим пливачима и то свакодневно, али сам наравно у контакту и са другим пливачима, пре свега са онима који су и тренирали са мном. Могу да вам кажем да Мађарска и Словачка које имају мање бројке, за сада немају полицијски час, а имају скоро дупло мање оболелих, тако да не знам до чега је. Да ли је због менталитета и дисциплине људи, али очигледно да негде са неким лабавијим мерама имају боље резултате, негде са много драстичнијим мерама имају горе. Тако да стварно нема правила."

Како да проведемо један дан у кући, а да нам небуде досадно?

"Да не бих био онај који само говори да гледате филмове и читате књиге. Ја бих да се сви сете редовног стања и кад су били константно окупирани послом, да се сете шта су желели да ураде. Шта су прижељкивали да ураде кад би имали један слободан дан или недељу дана, а да то није путовање. Мој савет је да ураде то", закључио је Чаба Силађи.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво