На терену бриљирали, ван терена брљали

НБА Кошаркаш из Мајамија Дион Вејтерс нашао се протекле недеље у центру пажње спортских медија због свог деловања ван терена. Тачније у авиону. Он је на лету од Финикса до Лос Анђелеса појео превише гумених бомбона које су у себи имале ТХЦ, што је код њега изазвало напад панике, а код руководства клуба бес, који је касније преточен у суспензију. Случај Вејтерс је најновији пример да каријера и успех професионалних спортиста не зависе само од онога што умеју и што приказују на терену.

Издвојили смо листу од 10 великана спорта са различитим проблемима:

1. Мајкл Вик, играч америчког фудбала, борбе паса

Почетком миленијума Мајкл Вик био је један од најпопуларнијих играча НФЛ-а и важио је за друштвено одговорну особу. Због тога су сви били шокирани када је у октобру 2007. године откривено да је учествовао у организацији илегалних борби паса.

Он је финансирао борбе, гајио псе који су учествовали и добијао профит зарађен илегалним клађењем, а за тај преступ добио је 21 месец затвора. У том периоду није имао никаква примања па је 2008. године прогласио банкрот.

2. Мани Пакјао, боксер, хомофобични коментари

Филипински борац и шампион у осам категорија, који има и политичку каријеру, узбуркао је јавност 2016. године изјавом да су људи у истополним везама "гори од животиња".

Ову изјаву оштро су тада осудиле бројне познате личности а компанија "Најки" је због исте раскинуло вишемилионско спонзорство.

3. Оскар Писторијус - параатлетичар, убиство

До тада најпознатији параолимпијац на свету запањио је планету убиством своје девојке Риве Стенкамп. Он ју је упуцао на Дан заљубљених 2013. у свом дому у Преторији а полицији рекао како је мислио да пуца у провалника.

За тај злочин добио је пет година затвора.

4. Мајк Тајсон - боксер, силовање

Америчка боксерска легенда оптужена је због силовања Дизајр Вошингтон у хотелској соби 1991. године.

Након драматичног суђења 1992. године осуђен је на шест година затвора (плус четири године условне казне), а његов адвокат је тврдио да је тада 18-годишња девојка све то сместила Тајсону због публицитета.

5. Рајан Гигс - фудбалер, прељуба

Легендарни фудбалер Манчестер јунајтеда Рајан Гигс укаљао је своју сјајну каријеру након што је 2011. откривено да је чак осам година имао аферу са супругом рођеног брата Родрија - Наташом.

"Одувек сам мислио да је сјајна особа, али сада знам да није. Он је срамота, најобичнији црв. Никада се није ни извинио и лепо је знати да ми је уништио живот због секса", изјавио је тада разочарано Рајанов брат.

6. Ленс Армстронг - бициклиста, допинг

Седмоструки освајач Тур де Франса, који то заправо није.

Американац који је био јако поштован и вољен дуго негирао оптужбе да се током каријере допинговао, да би 2013. године све признао у интервју код чувене Опре Винфри, рекавши да је варао јавност и на превару освајао титуле на Туру које су му касније и одузете.

Тако је од омиљеног послао један од најомраженијих спортиста у САД.

7. Тајгер Вудс - голфер, варање супруге

Славни голфер и дуго година најплаћенији спортиста планете усталасао је спортски свет 2009. године прељубничким скандалом.

Након што је његова супруга Елин Нордегрен разоткрила неверу, дочекала га је испред њиховог скупоценог дома те голф палицом разбила стакла на аутомобилу а њега повредила.

Тајгер је касније признао да је спавао са много жена, што му је донело губитак бројних спонзора.

8. О Џеј Симсон - НФЛ играч, убиство и пљачка

Најпознатији скандал америчког спорта. Човек који је индиректно створио ријалити програме.

Иако је имао спектакуларну играчку каријеру, током које поставио бројне рекорде и дошао у круг најбољих играча ове игре у историји, живот му је облежило убиство бивше жене Никол и њеног тадашњег партнера Ронлада Голдмана 1994. године.

Међутим, након незаборавног суђења, које је пратило скоро половина америчке популације, ослобођен кривице за двоструко убиство, али је на крају је ипак завршио иза решетака и то због, веровали или не, оружане пљачке 2007.

9. Роналдо - фудбалер, секс са трансвеститима

Чувени бразилски фудбалер, некима познат и као "прави Роналдо" а по многима и најбољи играч свих времена, није ни слутио да ће због забаве у хотелској соби завршити у медијима широм света.

Наиме, он је 2008. године као још активан играч, једне вечери кући одвезао кући своју девојку и након тога у граду покупио три проститутке за које се испоставило да су били трансвестити. Роналдо је полицији рекао да је био жртва завере, те да су од њега покушали да изнуде новац.

10. Адријано - фудбалер, алкохолизам и наркотици

Император, који тај надимак и свој фудбалски потенцијал никада до краја није оправдао. Током каријере шетао се између родног Бразила и Италије, давао голове кад је био спреман, али се неретко и губио са мапе када су га савладавали алкохол и депресија.

Након окончања профи каријере вратио се у родни Рио, у своју фавелу, и постао део банде "Црвена команда" којој су наркотици примарна делатност.

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (LjubomirovicM)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво