Да ли се шах у Србији изгубио или само затурио?

У шаху је Србија некада била друга сила света, мајстори те игре били су веома поштовани. Данас је та игра ретко у центру пажње државе и медија. Мада је све ређе тема електронских и штампаних медија, на интернету, друштвеним мрежама и апликацијама мобилних телефона шах је све популарнији.

"Због материјалних невоља а и других много тога је пошло лоше по шах највише због тога што садашњи кадрови нису достојни да воде једну тако популарну област,  а са друге стране изгубили смо медије, а када изгубите медије изгубили сте и маркетинг", каже Драгољуб Јоксимовић, дугогодишњи уредник шаховске рубрике у "Политици".

Због игре на 64 црно-бела поља кршене су санкције Ујединињених нација према Савезној Републици Југославији. Реванш историјског меча Фишер- Спаски 1992. пратило је више од 200 новинара из целог света,а наградни фонд је био највећи у историји - 5 милиона долара.

"Шах је игра милиона и данас има огромну популарност али нема више тако великих звезда, нема више те мистерије која је некада красила шах и давала му заиста ту специфичну ноту и представљала свету ту грандиозну идеју тактике умтности стратегије на црно-белим пољима", каже Ненад Станковић, аутор књиге "Највећа тајна Бобија Фишера".

Игра, за коју се не зна поуздано где је и како настала, у Србији се и даље игра. За таблом се седи на сваком кораку, на пијаци, у парку, у професорским кабинетима.

"Било би лепо да шах има подршку државе и медија коју је некада имао, да нађе своје место под сунцем јер можда није неопходно чекати неки резултат да се деси да и се то десило и да би се вртио, ми сами знамо рецимо да тенис скоро нико није пратио док се Новак није појавио", каже велемајстор Иван Иванишевић, велемајстор и првак Србије у шаху.

Упућени кажу да су шаху пополарност украле неке друге игре, да он није довољно телевизичан и да се о њему не може много рећи у мало минута, а време на телевизији кошта.

"Због тога су све неке емисије и директни живи преноси партија шаховских са свих највећих турнира на свету али о оних мањих пребачени на интернет. Дакле постоји неколико сајтова светских које сви љубитељи шаха знају,где помоћу два три клика изаберу партију коју ће да гледају уживо",каже Марко Максимовић, новинар РТС-а мајсторски кандидат.

У последњих осам година у Србији се шах изучава као изборни предмет у основној школи, међутим, од 1500 школа предмет је организован само у њих 60.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво