Највећа допинг афера потреса светски бициклизам

Досије Армстронг: Од хероја до варалице

Некада је био узор младима. Један од најпризнатијих и најпоштованијих спортиста света. Најуспешнији бициклиста у историји Тур де Франса. Међутим, испоставило се да је све резултате у каријери постигао уз помоћ недозвољених средстава, што је Ленса Армстронга сврстало у ред навећих превараната и "издајица" у свету спорта.

Издајица, преварант, кукавица. Светска штампа утркивала се у томе ко ће Армстронгу приписати погрднији епитет. Седмоструком шампиону најпрестижније бициклистичке трке на свету, Тур де Франса, одузете су све титуле са ове трке.

Његова слава, стечена маестралним вожњама на стазама широм света, додатно је добијала на значају због чињенице да је деведесетих година Ленс победио рак, а потом постао најбољи на свету.

Ипак, током лечења од опаке болести Беци Френки, болничарка српског порекла, која је радила на клиници у којој се Ленс лечио од рака тестиса, сазнала је детаље о томе шта је све користио, јер Армстронг је током лечења морао да открије списак недозвољених средстава које је до тада узимао.

Оптижбе на рачун Ленса Армстронга изнео је и његов клупски колега и сувозач из репрезентације САД, Тајлер Хамилтон, који је такође био допингован на Олимпијским Играма у Атини 2004. Хамилтон је јасно показивао и ожиљке на руци и говорио о допингу јавно, наглашавајући да због велике моралне одговорности и грже савести, није више могао да крије истину. Хамилтон је дословно објаснио да су у превари учествовали и менаџери екипа за које су возили, а злато са Олимпијских Игара у Атини 2004. му је одузето и додељено другопласираном на тој трци, Вјачеславу Јекимову.

Велике светске корпорације које су подржавале Армстронга, као и најпрестижније спортске марке, по овом открићу прекинуле су сваку сарадњу са њим и изјавиле да су подржавале Армстронга као врхунског спортисту, а не као преваранта.

Армстронг се сумњичи и да је поткупљивао челнике Светске бициклистиче федерације и да је новцем од спонзора скривао и заташкавао могућу аферу.

Питање које се поставља јесте, због чега је тек данас ова афера изашла на видело, с обзиром на то да је још далеке 2005. Армстронг освојио последњу титулу на Туру, а Беци Френки је годину дана након тога изнела доказе о његовом допингу.

Наводи се да је у питању чак и политика, јер Армстронг је познат као човек који је у последње време пружао велику подршку народу Кубе и њиховом лидеру Фиделу Кастру. Није се бавио политиком, али је јавно износио своје ставове.

Било како било, ово је највећа афера у историји бициклизма, а светски челници, предвођени директором Тур де Франса Прудомом, одлучни су у томе да у периоду од 1999. до 2005. трка Кроз Француску неће имати победника, након одузимања титула Армстронгу. Уз то, ова афера доказала је да нема недодирљивих и да истина кад тад мора да изађе на видело. Једно је сигурно, ситуација у светском бициклизму дефинитивно се од овог тренутка мења. Остаје да видимо како ће те промене тећи.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво