Читај ми!

Умро Светозар Глигорић

Познати шаховски велемајстор Светозар Глигорић умро у Београду у 90. години. Детаљи о месту и времену сахране биће накнадно саопштени.

У Београду је данас, у 90. години, преминуо шаховски велемајстор Светозар Глигорић, саопштио је Шаховски савез Србије. Како је рекао генерални секретар Шаховског савеза Србије, Зоран Пековић, Глигорић је умро у београдском Ургентном центру од последица можданог удара.

Глигорић је био један од највећих српских шахиста свих времена, а међу бројним признањима освојио је 13 медаља на Шаховским олимпијским играма - две златне, шест сребрних и пет бронзаних. Са првенстава Европе има четири златне, пет сребрних и једну бронзану медаљу.

Глигорић је рођен 2. фебруара 1923. године у Београду. Похађао је основну школу "Краљ Петар Први", а затим Прву мушку гимназију, студирао је технику. За шаховску таблу први пут је сео као 11-годишњак. Први шаховски комплет направио је резбарећи чепове са флаша вина. Први турнир освојио је са 15 година, када је победио на такмичењу Београдског шаховског клуба.

Већи део каријере провео је у Партизану, али је један од оснивача Спортског друштва Црвена звезда. Титулу велемајстора Глигорић је добио 1951. године, а златне медаље на Шаховским олимпијским играма освојио је 1950. у Дубровнику и 1958. у Минхену. Проглашен је за спортисту Југославије 1958. године. Био је победник 12 државних првенстава Југославије. Доказао се пре и после тога као новинар Борбе, НИН-а и две деценије Радио Београда где је добио признање "Златни микрофон".

Глигорић је 1975. године добио Награду АВНОЈ-а, одликован је Орденом братства и јединства са златним венцем и Орденом Немање Првог реда. Његова књига о Мечу столећа Спаски-Фишер у Рејкјавику 1972. је преведена са енглеског на неколико језика, достигла је тираж од неколико стотина хиљада примерака.

Најбољи шахиста Србије свих времена зимус је објаво први музички ЦД под називом "Како сам преживео 20. век", а реч је о 12 композиција свих музичких праваца.

Председник Владе Србије Ивица Дачић упутио је телеграм саучешћа Шаховском савезу Србије поводом смрти шаховског велемајстора Светозара Глигорића.

"Светозар Глигорић био је велемајстор и легенда, узор многим генерацијама спортиста Југославије и Србије. Његов одлазак представља велики губитак за Србију", наводи се у телеграму саучешћа премијера Дачића.

Министарка омладине и спорта Алиса Марић упутила је Шаховском савезу Србије саучешће поводом смрти Светозара Глигорића.

"У име Министарства омладине и спорта и у своје име изражавам дубоко саучешће и тугу поводом смрти највећег српског шахисте свих времена и изнад свега племенитог и благородног човека, велемајстора Светозара Глигорића. Наш Глига је пронео славу југословенског и српског шаха у свету и био учитељ и узор генерацијама младих шахиста. Била ми је част деценијама познавати га и учити од њега. Нека му је вечна слава", наводи се у телеграму које је упутила Марићева.

Љубојевић: Свет црно-белих поља је остао тужан

Један од најтрофејнијих српских шахиста свих времена Љубомир Љубојевић рекао је данас да га је смрт велемајстора Светозара Глигорића дубоко потресла.

"Смрт нашег Глиге дубоко ме је потресла. Био је величанствена шаховска личност и један од мојих узора. Његова изражена сензибилност за уметност, културу и шах уз резултате које је остварио учинио је да наша земља постане шаховска велесила током низа деценија", навео је Љубојевић у саопштењу.

"Глигорићева неизмерна љубав према музици којој је последњих година био такође одан као шаху, показује о свестраности и богатству његовог лика. Жарко бих желео и верујем да је загрлио последње тренутке свог живота са оном мелодијом коју је усавршавао до последњег дана. Одласком великана 20. века свет црно-белих поља остаје тужан", додао је Љбојевић.

Љубојевић је својевремено био трећи шахиста света, иза Карпова и Каспарова. Учествовао је на две шаховске Олимпијаде и четири Европска шампионата.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво