Немци најуспешнији

Након десетог такмичарског дана на Зимским олимпијским игарама у Ванкуверу репрезентација Немачке сменила је на врху листе освајача медаља Сједињене Америчке Државе, захваљујући једном сребрном одличју више, док је на трећој позицији и даље Норвешка.

Златне медаље освојили су Аустријанци у екипним ски скоковима, Немице у екипном спринту слободним стилом, Норвежани у истој дисциплини и Канађани у уметничком клизању.

Да дан буде посебно узбудљив потрудили су се чланови аустријског олимпијског тима у ски скоковима, предвођени Грегором Шлиренцауером, који је у другој серији долетео до "граничне тачке" од рекордних 146,5 метара.

Поред њега, допринос аустријском злату дали су Томас Моргенштерн, Андреас Кофлер и Цолфганг Лојцл.Сребро је припало Немачкиој, а бронза Норвешкој.

Следила је узбудљива трка жена у спринту у којој су доминирале Немице Клаудија Нистад и Еви Сахенбахер Штеле, а на победничком постољу нашле су се и Швеђанке и Рускиње.

Печат нордијском скијању дали су, ипак, Норвежани у саставу Ојестејн Петерсон и Петер Нортуг, који су сјајно реасподелили снаге у спринту, успевши да са осмог места после првог круга скоче на прво, претекавши у самом финишу немачки тандем који је већи део трке био у вођству.Треће место припало је Русима.

У слободном програму плесних парова, нарочито у последњој групи, са сваким новим паром стизао је неки нови, до сада још невиђени елемент, покрет или "лифт". Прво су Французи Оливиоје Шенфеклдер и Изабел Делобел уз звуке Жака Брела оригиналношћу и врхунским клизањем подигли публику на ноге, али то је било на крају довољно само за шесто место.

Италијани Федерика Фајела и Масимо Скали на крају су били пети, али по осећајности којом су плесали уз звуке "Емиграната" и презентацији духа времена с почетка двадесетог века, свакако су били непревазиђени.

Следила је права битка за медаље, између америчког, руског и канадског пара. Американци Мерил Дејвис и Чарли Вајт "бацили су руковицу" конкурентима клизајући скоро на ивици акробације уз музику "Фантома из опере". Ипак, видело се да ту недостаје још једна танана нит која доноси злато.

Управо ту нит донели су на лед у Ванкуверу Канађани Теса Виртју и Скиот Моир, који су уз Пету симфонију Густава Мелера клизали непретенциозно, посвећено и лагано.

Сваким покретом пратили су једно друго као "лик у огледалу", а врхунац програма био је тренутрак када је Виртју као "бели лабуд" слетела на колено партнера, а онда је следио прави ковитлац на леду, завршен бурним аплаузом публике која је осетила да је злато остало на канадском тлу.

Руски пар Оксана Домнина и Максим Шабаљин остао је у сенци сјајног канадског плеса, освојивши на крају бронзану медаљу.

Преглед медаља: злато сребро бронза укупно

1. Немачка 7 9 5 21
2. САД 7 8 10 25
3. Норвешка 6 3 5 14
4. Канада 5 4 1 10
5. Швајцарска 5 0 2 7
6. Јужна Кореја 4 4 1 9
7. Аустрија 3 3 3 9
8. Шведска 3 2 2 7
9. Кина 3 1 1 5
    Холандија 3 1 1 5
11. Русија 2 3 6 11
12. Француска 2 2 4 8
13. Словачка 1 1 1 3
14. Аустралија 1 1 0 2
15. Чешка 1 0 2 3
16. В. Британија 1 0 0 1
17. Пољска 0 3 1 4
18. Летонија 0 2 0 2
19. Италија 0 1 3 4
20. Јапан 0 1 2 3
21. Словенија 0 1 1 2
     Белорусија 0 1 1 2
     Хрватска 0 1 1 2
24. Естонија 0 1 0 1
     Казакхстан 0 1 0 1
     Финска 0 1 0 1

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво