Oтопљавање угрожава игре

Председник Међународног олимпијског комитета Жак Рог изјавио је да би глобално отопљавање на дужи рок могло да угрози одржавање зимских олимпијских игара. Ванкувер ће без већих проблема вештачки надоместити недостатак природно снега. Рог позвао Русе на оштрију борбу против допинга.

"Сигурно је да ћемо у будућности имати све мање белог, снежног окружења", истакао је Рог.

Први човек МОК-а нагласио је да ће феномен отопљавања у будућности утицати на организацију зимских игара.

"Чињеница је да планетарно отопљавање на дужи рок може негативно да утиче на одржавање игара", истакао је бивши шеф мисија ЗОИ 1976. у Инсбруку и 1988. у Калгарију.

Рог је, међутим, нагласио да Игре у Ванкуверу , од 12. до 28. фебруара, неће бити угрожене.

"На основу експертских извештаја организатора и Међународне скијашке федерације апсолутно нема разлога за забринутост у погледу одржавања такмичења у Ванкуверу", прецизирао је Рог и додао да ће организатори мањак природног  снега без проблема надокнадити вештачким.

Рог позвао руске власти да строже кажњавају допинг

Жак Рог је позвао спортске власти Русије да строже кажњавају кориснике допинга и рекао да га брине велики број преступника код биатлонаца из те земље.

Рог је четири дана пре почетка Зимских олимпијских игара у Ванкуверу рекао да је покренуо то питање на недавном састанку са председником Русије Дмитријем Медведевом.

"Упозорили смо их и очекујем да ће се сложити. Знам да људе брине број случајева и потпуно је оправдано бити забринут. Важно је да сада власти Русије одговоре одлучном антидопинг акцијом", рекао је Рог.

Председник МОК-а рекао је да ће Светска антидопинг агенција (WАДА) контролисати случајеве из Русије. У последње четири године суспендовано је седморо Руса због коришћења крвног допинга.

"Збунили су ме бројеви, зато сам разоварао са председником. То је изражавање забринутости", рекао је Рог.

Руси ће бити под посебним надзором током Игара у Ванкуверу, на којима ће МОК спровести рекордних 2.000 тестова крви и урина, што је за око 800 више него у Торину пре четири године. Према програму тестирања, који је почео прошлог четвртка, спортисти су подвргнути ненајављеном тестирању ван такмичења, које може да се одвија било кад и било где.

Прошле године је због коришћења супстанце ЕПО на две године суспендовано троје врхунских руских биатлонаца, укључујући и освајачицу пет медаља са Олимпијада Албину Ахатову и бившу светску првакињу Јекатерину Јуријеву. Такође, због коришћења ЕПО-а суспендовано је и четворо крос-кантри скијаша, Јулија Чепалова, Јевгениј Дементијев, Нина Рисина и Наталија Матвејева.

Руски савез искључио је из тима због допинга крос-кантри скијашицу Алену Сидко, која је у Торину 2006. освојила бронзу у појединачном спринту.

Једини потврђени случај допинга у Торину био је онај Олге Пилеве, којој је одузета сребрна медаља. Она је одслужила казну и сада је члан тима Русије у Ванкуверу.

"Према закону имате право да се вратите у друштво када одслужите казну", одговорио је Рог на питање да ли ће јој бити дозвољено да се такмичи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво