Вечити фаворит из сенке

Репрезентација Хрватске је, након осамостаљења, један од најредовнијих учесника највећих такмичењима. На њима, ретко када играју споредну улогу. Хрватска, истина, није успела да понови огромни успех генерације из 1998. године и трећег места на планетарном првенству, али тим који је годинама међу десет најбољих на свету има пуно право да се нада највишим дометима. Највише се очекује од "Енглеза", Луке Модрића и Никице Јелавића.

Хрватска је своје место у Пољској и Украјини освојила победом над Турском. Слатка освета за више него драматични пораз у четвртфиналу претходног Европског првенства.

Хрватска је била не једном, већ са обе ноге у полуфиналу када је Ивица Класнић довео наше западне суседе у вођство у 119. минуту сусрета.

Међутим, Славен Билић није успео ни да се врати на клупу након прославе поготка када је Семих Шентурк постигао погодак з аизјендачење. Турци су славили након пенала, а Хрвати се дуго нису опоравили од шокантног пораза, о чему сведочи чињеница да нису успели да се пласирају на Светско првенство у Јужној Африци.

Две године потом Хрватска је дочекала да јој поново на „црту изађе" Турска. До тада неубедљива Хрватска просто је одувала је Турке усред Истанбула, и пут ка још једном великом такмичењу ове репрезентације био је отворен.

„Хвала Богу, готово је... Успели смо. Поново смо на великом такмичењу", изјавио је селектор Билић након загребачких 0:0.

И заиста, Хрватска се пласирала на четири од пет Европских првенстава од распада Југославије. Успешни нису били само 200. године, када их је избацила управо наша селекција.

На прво континенталном шампионату, Хрватска је догурала до четвртфинала, где су поражени од каснијих победника Немаца.

Оса, година касније нису успели да прођу групу, али су далеко боље деловали четири године касније, када су у групној фази имали максималан учинак. Том приликом славили су и против Немачке, а резултат је био 2:1.

Не би било праведно изоставити и велики допринос играчима из Хрватске који су, као чланови Југославије, два пута били други на Европским првенствима. Први пут на првом одиграно турниру 1960. године, а други пут осам година касније.

Од садашње генерације Хрватске нико заиста не зна шта да очекује, и било какав њихов крајњи домет неће бити изненађење у правом смислу те речи. Хрвати ће играти у изузетно јакој груп Ц са Ирском, Италијом и Шпанијом. Управо ће то бити редослед по коме ће се Хрватска састајати са својим противницима.

Дрес Хрватске ће у Пољској и Украјини носити следећи фудбалери:

голмани:

Стипе Плетикоса, Иван Келава, Данијел Субашић

Одбрана:

Иван Стринић, Јосип Шимунић, Јурица Буљат, Ведран Ћорлука, Гордон Шилденфелд, Домагој Вида

Средина терена:

Данијел Прањић, Иван Ракитић, Огњен Вукојевић, Лука Модрић, Даријо Срна, Милан Бадељ, Иво Иличевић, Томислав Дујмовић, Нико Крањчар, Иван Перишић

Напад:

Никица Јелавић, Марио Манџукић, Ивица Олић, Едуардо

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво