Читај ми!

Португал први полуфиналиста

Сасвим заслужено, посебно након одлично одиграног другог полувремена, Португал је савладао Чешку. За победу довољан је био погодак Кристијана Роналда, који је након две стативе и још сијасет прилика постигао свој трећи погодак на турниру. Чешка, осим солидних пола сата у првом делу, готово да је изгледала као екипа која је залутала у овој фази такмичења.

И док је Чешки састав претрптео одређене промене у односу на претходне сусрете, селектор Португала Паоло Бенто поново се одлучио за истих стартних 11 фудбалера, по чему је јединствен на овогодишњем Европском шампионату.

Иако је ово био дуел две екипе које више него друге воле да играју ослањајући се на контранападе, ниједна екипа није бежала од поседа лопте на самом почетку. Наравно, говоримо о почетном „опипавању терена", карактеристичном за утакмице овакве важности.

Први, какав-такав ударац ка голу упутио је Мутињо, али је шут омаленог везисте није задао превише мука Петру Чеху.

Иако су прилике у првом делу првог полувремена биле оскудне, односно непостојеће, утакмици није мањкало динамичности и ритма. Низали су се ударци из угла на обе стране, а видели смо и неколико опаснијих контри и полуконтри, више у режији репрезентације Чешке.

Управо је тако почела и ситуација у којој је Владимир Дарида сјајно прошао по десном боку, јако лепо је убацио лопту у казнени простор између задње линије Португала и голмана Руија Патрисија, али центиметри су делили Бароша да стигне до лопте и вероватно гола.

И иако заиста нисмо видели изгледну прилику, или било какву прилику би можда било прецизније, Чешка је боље и ангажованије почела овај сусрет. Чак је и Гебреселасије, који је номинално чувао Роналда када год би се овај нашао на десној страни, успевао да пробије по десном боку и да сасвим солидно центрира у неколико наврата.

Португал је једноставно предуго тражио своју игру и свој ритам. Али онда је Фабио Коентрао почео све више да се убацује по левој страни, то је омогућавало његовом саиграчу из Реала Кристијану Роналду да све више улази у средину, што је почело да доноси резултат.

У 33. минуту, када су Чеси грешком сигнализирали офсајд позицију, Роналдо је покушао маказицама да савлада Чеха, и није му много фалило то и да учини. Исти фудбалер покушао је и из слободног ударца, на свој карактеристични начин, минут касније, али није био прецизан.

Исти фудбалер поново је покушао у заоставном времену, после лепог пријема на груди и пропратног дриблинга, али га је, као и неколико пута на овом турниру, зауставила статива. У међувремену, и Нани је покушао главом, без успеха.

Прво полувреме је било једно од, ако не и најгоре које смо видели у досадашњем току турнира. Важност меча утицала је на квалитет игре и слободу фудбалера у истој.

Друго полувреме, међутим, већ након 15-ак секунди донело нам је одличну прилику. Хуго Алмеида, који је заменио повређеног Постигу, шутирао је главом из одличне позиције, неометан, али је лопта завршила поред гола.

А да Роналдо није имао среће најбоље је показала ситуација из 49. минута када је Португалац, након одлично изведеног слободног ударца, поново погодио оквир гола. Одличан старт португалског тима као да је препао Чехе, који су на тренутке прибегавали паничном и бесциљном избацивању лопте.

Након грешке Чеха, Нани се изборио за позицију за ударац, што је учинио доста добро са солидне дистанце, али по обичају добро је постављен био Чех.

Роналдо је шутирао и у 54. минуту, али у овом случају преко гола.

Чешка у другом полувремену није личила на екипу из највећег дела првог полувремена. Изгледало је као да су Португалци сувише развукли одбрану „кнедлички", који би у ретким ситуацијама када би и стигли до лопте олако губили посед.

Ређали су се ударци ка голу Чешке, броју оних који су окушали Чеха придодао се и Мутињо, али је голман Челсија остајао непоколебљив. И мимо тога, многи су, па и летаргична публика у Варшави, помислили да гол не може бити далеко.

У 75. минуту, Нани је лепо испратио додавање Меирелеша, али се Кадлец сјајно испречио и онемогућио фудбалера Манчестер јунајтеда да савлада Петр Чеха.

Пет минута касније, у 80. минуту, Португал је коначно стигао до заслужене предности. Роналдо је протутњао поред свог чувара Гебреселасија, сјајно је реаговао након центаршута и затим је послао лопту поред голмана чешког тима.

Португал је могао да дуплира предност само два минута касније, али је ударац Переире зауставио чувар мреже селекције Чешке.

Чешка ниједног тренутка није деловала као екипа која има снаге, а ни могућности у ногама да преокрене резултат. Штавише, уз пар изузетака, Чеси као да нису ни покушавали да угрозе Руија Патрисија, на било који начин, обесхрабрени резултатом и сопственом немоћи.

Тако је Португал, у сваком случају заслужено, постао први полуфиналиста на овогодишњем Европском првенству. Чешка нема за чиме да жали, јер ју је у четвртфинале, више него ишта друго, довео нешто слабији квалитет групе А. "Кнедличке" су добро отвориле сусрет, али једном кад је Португал почео да игра, то је уједно и означило крај шампионата за Чеха и другове.

Португал сад има пред собом и више него довољно времена да припреми полуфинални сусрет, који ће бити немерљиво већи изазов од вечерашњег, јер ће им противник бити бољи из дуела Шпанније и Француске. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво