Велики успех наших параолимпијаца

Председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић изјавио је да би био задовољан да су у Лондону освојене две медаље, а да га постигнути успех чини изузетно поносним. Наше параолимпијце данас ће примити председник Србије Томислав Николић, а у уторак у 13 часова биће организовано дружење са грађанима на платоу код теразијске чесме.

Спортисти Србије су на Параолимпијским играма у Лондону освојили пет медаља - две златне и три сребрне, заузели два четврта места и у још пет дисциплина били у финалима.

"Мало који председник неког спортског савеза или клуба може да се похвали са толико освојених медаља, у односу на број учесника. На Параолимпијске игре су дошли најбољи на свету. Дакле, само врхунски спортисти. Због тога је овај успех толико значајан и због тога сам ја изузетно поносан и задовољан", рекао је Мићовић агенцији Бета.

Он је додао да је задовољан и целим руководством Параолимпијског комитета Србије који "броји два члана, два запослена, једног вођу пута и два волонтера".

"Био бих задовољан и са две медаље. Сви су били сјајни и не могу никога да издвојим. Мало ми је жао што Синиша Видић није успео да у стрељаштву узме сребро, јер му је мало недостајало", рекао је Мићовић.

Према његовим речима, Параолимпијске и Олимпијске игре не могу да се пореде, јер је сада у Лондону било само 13 такмичара из Србије, па је онда "успех по броју освојених медаља неупоредиво већи".

"Ми смо се спремали од када су се завршиле Параолимпијске игре у Пекингу 2008. године. Наш план за Лондон је успео", рекао је Мићовић.

Председник Параолимпијског комитета Србије раније је био на функцији председника Рукометног савеза Србије, а каже да разлике у послу нема, "јер увек недостаје новац".

"Држава је направила сјајан потез када је изједначила параолипијце са осталим спортистима када су у питању награде и национална признања. Остаје нејасно како ћемо надоместити ону рупу у буџету.

Државе у окружењу и државе Европске уније имају десетак, 12 одсто од буџета за спорт и то се поклапа с процентом особа са инвалидитетом у једном друштву. Требало би и ми да одредимо квалитетна правила како се дели новац", рекао је Мићовић.

Он је нагласио да после Параолимпијских игара у Лондону "више ништа неће бити као што је било".

"Просто, позорност јавности је другачија. У Србији до пре неколико дана 90 одсто људи није знало да постоји параолимпијски спорт, а сада 95 одсто зна. Знају људи и да тим спортистима треба помоћ", рекао је Мићовић.

Према његовим речима, кренуће се са једним јасним пројектом за Бразил 2016. године, што подразумева да ће се влади, односно министарсртву за спорт предочити програм како да се обезбеди несметан рад.

"Очекујем да ће министартво уважити наше захтеве и да ћемо моћи мирно да путујемо на квалитетне припреме, како бисмо у Бразилу били озбиљна екипа и како бисмо поновили овај сјајан успех", рекао је Мићовић.

Председник Параолимпијског комитета Србије оценио је да "посебну димензију за овај спорт тренутно има јавност".

"Захвалан сам новинарима који су пратили наша такмичења, јер сада људи знају да постоји један врхунски параолимпијски покрет у Србији.

Могли смо ми да освајамо медаље, али да није било добрих и правовремених извештаја из Лондона, то нико не би сазнао", рекао је Мићовић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво