Читај ми!

Други трче, Болт лети

Ново олимпијско злато и нови олимпијски рекорд за најбржег човека кога је свет икада видео. Усаин Болт је почистио конкуренцију у финалу трке на 100 метара и пред очима света потврдио да је једно од највећих спортских чуда.

Четири године су прошле, али и даље сви гледају леђа Усаина Болта. Феноменални Јамајчанин ни у финалу није најбоље стартовао, као да се и даље прибојавао сценарија који га је коштао одбране злата на прошлогодишњем Светском првенству, али када се око педесетог метра размахао, епилог је могао бити само један.

Болт је истрчао друго најбрже време свих времена, али и најбрже време Олимпијских игара. Нови рекорд сада износи 9,63. Његов највећи ривал и тренинг партнер Јохан Блејк истрчао је одличних 9,75, који су му донели сребро.

На највећу сцену вратио се и Џастин Гетлин, који је коначно спрао љагу са свог имена и скандала са допингом истрчавши респектабилних 9,79. Американац је тако стигао до бронзане медаље највишег постоља достпуног Американцима тренутно у ери јамајчанске доминације.

Током ове недеље, Болт ће покушати још једном да помери границу и да одбрани злато и на 200 метара, што би представљало подвиг без преседана. Харизматични Јамајчанин, спасилац овог спорта, како га многи називају, доминирао је и Олимпијским играма у Пекингу када је поставио светске рекорде и на 100 и на 200 метара.

На запрепашћење света, његова времена била су још боља наредне године, на Светском првенству у Берлину, када је 100 и 200 метара истрчао за 9,58, односно 19,19.

Међутим, последње две године појавиле су се сумње да је Болтово време прошло. Проблеми са повредама, понајвише леђима, али и замерке појединаца на његову технику, учинили су да Болт по први пут делује рањиво. Погрешан старт донео му је дисквалификацију на прошлогодишњем Светском првенству. Уз то, Јохан Блејк победио га је у директном окршају на митингу у родном Кингстону.

Чак и у квалификацијама у Лондону, Болт, односно његов старт, није изгледао најбоље. Међутим, данас су ствари поново дошле на своје место.

У трци коју је крај малих екрана испратило преко милијарду људи, као и светски спортски крем на Олимпијском стадиону у Лондону, предвођени Мајклом Фелпсом и Роџером Федерером, Болт је још једном показао да је најбржи човек свих времена. Уз то, није погрешно рећи и да је овај спринтер један од најбољих спортиста у историји.

На срећу, чуда се не завршавају вечерас, јер ћемо Болта гледати у још две дисциплине у Лондону.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво