Читај ми!

Две секунде испред ока

Кренимо од хвалисања. Један сам од неколико новинара који су успели да уђу у ТОЦ, Технолошки оперативни центар одакле се суштински управља Играма. То је само срце Олимпијских игара, место које повезује све рачунаре, све сатове и све мераче дужине, висине, даљине, све новинаре, све гледаоце и све оне који Игре прате на те-веу или мобилном телефону. Ако сам некога прескочио, слободно га повежите. Овде је све.

Центар се налази изван Олимпијског комплекса у делу Лондона који се зове Канари Ворф. Ту су се последњих година преселиле централе највећих британских банака. Центром управља компанија "Атос", која је везана уговором са МОК-ом од 2001. закључно са Играма у Рију.

Причати о овој теми без конфузије није једноставно јер, за почетак, не постоји један центар већ два центра. Тај други је резервни, на тајној локацији. Његова функција је да преузме посао уколико се нешто неочекивано догоди главном центру.

У "Атосу" кажу да су у недељу били на десет минута од те одлуке, због проблема са (новим) софтвером које су једва отклонили. Уколико до тога дође, потребна су два сата да се систем подигне. За то време, Игре теку неометано јер су сви компјутери на борилиштима независни, али нико изван стадиона не добија информације, укључујући и присутне коментаторе те би било занимљиво видети како то изгледа.

Кад смо већ код коментатора, овај систем бржи је од слике коју видите на екрану, и то за две секунде. Рецимо, када стрелац испали хитац и погоди циљ, та информација тренутно стиже у коментаторску кабину док слика касни две секунде. Зато коментатори почињу раније да се радују (или жале) у односу на оно што ми видимо.

ТОЦ се налази на 21. спрату зграде Сити (City) банке. Сам по себи не представља узбудљив призор. Столови пуни компјутера, сваки запослени са најмање три екрана испред себе, плус лаптоп. Зидови су стаклени тако да посетиоци могу да гледају унутра, али не могу да уђу. Безбедносне мере су енормне.

Пројектовање система за сваке Игре траје четири године, а најтежи део јесте постављање. Због разних разлога, за инсталацију понекад има једва три недеље јер се такмичења (на пример, Вимблдон) одржавају непосредно пре Игара.

На овим Играма је тридесет одсто нових технологија, а потпуни новитет су мобилни уређаји путем којих се Игре први пут преносе. Намера је да ускоро буду присутни на свим „паметним" телефонима. За сада је повезано тек 450 милиона, плус сто милиона таблета. Систем је на разне начине повезао осам и по милијарди уређаја.

Олимпијске игре одавно нису више само спортско већ и технолошко и културно такмичење. Број спортиста и оних који су задужени за технологију је изједначен, само што ови други не добијају медаље већ им је главна брига да буду присутни а да их нико никада не спомене.
И њима је у свакој секунди неко финале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво