Болт, 20 метара испред времена

И то је израчунато, Јусеин Болт би првог освајача злата у трци на 100 метара оставио 20 метара иза. У графичком приказу Њујорк Тајмса, упоређивани је резултат јамајканског спринтера са освајачима медаља у на свим претходним Играма.

На првим модерним Олимпијским играма у Атини 1896. године Томас Бурк је трку на 100 метара завршио за 12 секунди и тако је постао први шампион у овој престижној дисциплини.

Захваљујући модерној технологији утврђено је да би Болт данас, у трци на 100 метара Бурка оставио 20 метара иза себе на циљу.

Занимљиво је да су за нешто више од једног века спортисти напредовали „само" три секунде у брзини, тачније трци на 100 метара.

Ипак, колико је тај напредак мали, или велики, поново се најбоље види на примеру првог олимпијског шампиона у спринту, Томаса Бурка. Са његових 12 секунди, Бурк би данас могао да се такмичи само са клинцима.

Најбржи осмогодишњак у Америци данас на 100 метара трчи 13,46 секунди, и тим резултатом, на првим модерним Играма у Атини заузео би четврто место, заостајући само стотинку за бронзом.

Научници тврде да је највећи допринос повећању брзине у последњих 100 година остварен развојем технологије, пре свега обуће и квалитета стазе, али и промени начина исхране спортиста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво