Казахстанци и Кинези у олимпијској свађи

Казахстан и Кина жестоко су се завадиле око дизачица тегова које су освојиле злато, Маије Манезе и Зулфије Ђиншанло. Девојке су освојиле златне медаље за Казахстан, али Кинези су објавили да су оне рођене и одрасле у Кини. То је жестоко изнервирало представнике Казахстана.

Казахстанци их називају „ћеркама нације", док Кинези истичу да су рођене и одрасле у Кини. Дизачице тегова које су освојиле злато на Олимпијским играма у Лондону, Маија Манеза и Зулфија Ћиншанло налазе се у седишту спора две земље, које се отимају око њиховог успеха.

Маија Манеза и Зулија Ћиншанло, под заставом Казахстана освојиле се златне медаље у дизању тегова у категорији до 63 и до 53 килограма. Док цео Казахстан прославља њихов невероватан успех, кинески медији су пренели да су девојке рођене и одрасле у тој земљи.

Ове вести разбеснеле су Казахстанце, посебно председника те земље Нурсултана Назербајева који је освјачице медаља прогласио „ћеркама нације" и дао им награду од по 250.000 долара у кешу.

Ипак, Кинези не одустају од тога да су такмичарке Кинескиње, које су се такмичиле под „туђом" заставом. Кинеска новинска агенција Синхуа навела је да је Зулија Ћиншанло рођена у граду у провинцији Хунан, и да јој је тек 2008. године дата дозвола да се пресели и такмичи за Казахстан.

Ипак, на олимпијском профилу стоји податак да је Ђиншанло рођена у највећем граду те земље, Алма Ати. Да ствар буде још замршенија побринуо се казахстански савез здизање тегова који је у регистрацији написао да су обе такмичарке рођене у Бишкеку, главном граду Киргистана.

Цела ова збрка можда не би ни постојала да Казахстанци нису уверени да Кинези хоће да им отму део славе за освојене медаље.

„Девојке су Казахстанке, изи Казахстана, које живе у Казахстану, и које су освојиле златне медаље за Казахстан", изричит је портпарол тима Мендихан Тапсир.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво