Јужнокорејка одбила утешну медаљу

Јужнокорејска репрезентативка у мачевању Шин А Лам одбила је да прихвати такозвану "утешну" медаљу за спортско понашање на Олимпијским играма, као компензацију за то што је одлуком судија оштећена у мечу са немачком такмичарком.

Међународна мачевалачка федерација саопштила је да жели да јужнокорејској такмичарку додели "специјалну медаљу" због жеље за победом и поштовања правила" у мечу против Немице Брите Хајдеман.

"Не осећам се ништа боље због тога јер то није олимпијска медаља.

Не желим да прихватим резултат тог меча јер верујем да су судије погрешиле", рекла је Лам британским медијима.

Полуфинални меч јужнокорејске и немачке такмичарке био је поприште до сада највеће контроверзе на Олимпијским играма и, према проценама стручне јавности, највеће судијске грешке.

У последњој секунди, при резултату који је јужнокорејску такмичарку водио у финале, покварио се сат што је омогућило Немици да постигне поен и да победи.

Иако је било јасно да је дошло до квара, судија из Аустрије Барбара Цар је четири пута понављала поен и, на крају, признала победу Немице.

Уследила је једночасовна расправа на терену у којој су учествовале судије, записничари и представници две екипе. Лам је у сузама стојала са стране и није желела да се повуче са терена.

Пошто је, коначно, пресуђено у корист немачке такмичарке, Лам је одбила да се бори за треће место и бронзану медаљу, верујући да је она прави победник полуфинала.

Председник Олимпијског комитета Јужне Кореје Парк Јунг-Сунг потврдио је да је Међународна мачевалачка федерација понудила утешну награду да би признала да је "људски фактор" кривац за грешку.

"Свесни су да је дошло до грешке, веома им је жао због тога и желе да одају признање њеном спортском духу. Пошто су судије одбиле нашу жалбу, нема начина да се промени исход тог меча", навео је Сунг.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво