Читај ми!

Топ 10 фудбалских филмова

Док траје Светско првенство поред утакмица на телевизији можете гледати и филмове о фудбалу. Овог пута, доносимо вам ранг-листу најбољих по избору холандске туристичке агенције која организује путовања по фудбалским аренама широм света.

Холандска туристичка агенција "Фудбал травел" је одабрала десет најбољих фудбалских филмова. 

1. Монтевидео, Бог те видео - 2010

Жанр: авантура, драма

Овај фини сентиментални филм има историјско упориште, који прати дешавање фудбалера Југославије на првом Светском првенству организованом 1930. године. Уз наговештаје комедије, овај филм не говори само о фудбалу, већ и о истинским односима, пријатељствима, али и животним сновима.

2. Проклети јунајтед - 2009 

Жанр: драма, биографски

"Проклети јунајтед" је спортски филм који прати каријеру Дејвида Клофа менаџера Лидса 1974. године. Британска драма високог квалитета, филм је занимљив чак и ако нисте страствени навијач фудбала. 

3. Шаолин фудбал - 2001

Жанр: акција, комедија

Ово је акциони филм који комбинује фудбал са борилачким вештинама, пратећи групу пријатеља који желе да популаризују кунг-фу користећи своје вештине док играју фудбал. Урнебесна од почетка до краја, ова откачена комедија је прича о класичном спортском аутсајдеру.

4. Гол! Сан почиње - 2005

Жанр: драма

Филм је дирљива прича о младом имигранту који живи у Лос Анђелесу и коме се пружа шанса да игра професионални фудбал, а у тим тренуцима бива примећен од скаута "Њукасл јунајтеда".

5. Она је мушкарац - 2006

Жанр: романтична комедија

Урнебесна тинејџерска комедија која радњу поставља у средњошколском фудбалском тиму. Протагонисткиња филма, Виола (Аманда Бајнс) прерушава се у свог брата како би могла да игра у његовом тиму пошто је њен женски тим распуштен. Ова комедија би могла бити омиљена породична забава.

6. Играј као Бекам - 2002 

Жанр: спортска комедија 

Породичан и забаван филм! Пун дивних комичних тренутака, романтике и непредвидивих обрта, овај филм заслужује вашу пажњу. 

7. Затворски круг - 2001

Жанр: комедија, драма

Радња филма као што назив каже одвија се у затвору. Бивши капитен Енглеске бива послат у затвор, а тамо ствара тим затвореника који ће играти против чувара. Филм живахне радње и с елементима комедије - многима је омиљени спортски филм.

8. Грејси - 2007

Жанр: драма

Карли Шредер одлично игра улогу аутсајдера док се бори да женама пружи прилику да играју фудбал након што се суочи са смрћу свог брата. Будући да 55.000 људи месечно тражи овај филм на Гуглу, јасно је да је "Грејси" и даље омиљен фудбалски филм. Са својом дирљивом и убедљивом причом о оснаживању жена, овај филм се налази 8. месту листе. 

9. Пут ка слави - 2000

Жанр: драма

Узбудљива прича о аутсајдеру и модерном шкотском фудбалу. Добитник Оскара Роберт Дувал игра фудбалског тренера губитника који ризикује на свом талентованом, али нечасном зету. Пун реалистичних фудбалских сцена снимљених и монтираних у стилу ТВ преноса, ово је класик из 2000. године. Сваки љубитељ фудбала може да га процени, а на овој ранг листи смештен је на девето место.

10. Стадионска грозница - 1997

Жанр: романтична комедија

На 10. месту листе је "Стадионска грозница", шармантна романтична комедија која прати главног јунака по имену Пол, чија се романтична веза сукобљава с његовом опсесијом изазаваном фудбалом. Ово је романтична, искрена комедија у којој не морате, нужно, бити фудбалски навијач да бисте уживали.

Напомена: Филмови су рангирани од 1-10 према просечној оцени рејтинга на специјализованом сајту ИМДБ која се бави рангирањем филмова разних жанрова. Агенција "Фудбал травел" је касније консултовала компанију Ахрефс за онлајн аналитику како би установили колико пута људи широм света месечно претражују одређене филмове на Гуглу, а коришћене фразе су били наслови филмова. 

Подаци су прикупљени до 6. децембра 2022. године и подложни су промени.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво