Читај ми!

Писма из Катара (2)

Источно од пива: Живот у Дохи и игра са Западом

Каква је Катар држава? То је земља где тек 15 одсто становништва чине Катарци, људи са држављанством ове земље. Све друго су странци и 85 одсто становништва ове земље може кад год пожели да је напусти. Али, занимљиво, нико не одлази. Напротив, кажу да им се свиђа у Дохи. Разговарали смо са много људи, са таксистима, конобарима, радницима, рецепционерима, новинарима, IT стручњацима. Из Уганде, Пакистана, Шри Ланке, Бангладеша, Индије, Судана, Филипина, Аустралије, Србије. И сви су нам рекли да им се свиђа у Дохи. Из најразличитијих разлога.

„Све се догађа сада", слоган је Ла'ееба, маскоте Светског првенства. „Ла'ееб" на арапском значи „изузетно талентован играч" и Катар то дефинитивно јесте. Можда не за фудбал али за неке битније игре свакако.

И ако гледамо оно што се дешава сада, Катар јесте боље место за живот него већина земаља Запада. С друге стране, неки западни медији никако не могу да се помире с тим да се Светско првенство у фудбалу одржава у Катару. Тако Би-Би-Си први пут није директно преносио свечано отварање. Не допада им се политика државе Катар. Одбила је да наступи Дуа Липа. Напослетку и Шакира. Уосталом, иако се говорило о његовом повратку из пензије, у Катару неће бити ни Пикеа. Неколико дана пред почетак Светског првенства објављено је да неће бити пива на стадионима. Милиони „Бадвајзера" ипак нису јачи од правила државе Катар.

Каква је то онда држава!? То је земља где тек 15 одсто становништва чине Катарци, људи са држављанством ове земље. Све друго су странци и 85 одсто становништва ове земље може кад год пожели да је напусти. Али, занимљиво, нико не одлази. Напротив, кажу да им се свиђа у Дохи. Разговарали смо са много људи, са таксистима, конобарима, радницима, рецепционерима, новинарима, IT стручњацима. Из Уганде, Пакистана, Шри Ланке, Бангладеша, Индије, Судана, Филипина,  Аустралије, Србије. И сви су нам рекли да им се свиђа у Дохи. Из најразличитијих разлога.

Западни медији, међутим откривају да им се не свиђа. Тако можете прочитати, а уколико имате ајфон, и он ће да вас обавести да помоћу Хаyyа апликације, која је неопходна за улазак у земљу, држава Катар може да прати ваше кретање. Амнести интернешенал је објавио да је сто хиљада радника експлоатисано током изградње инфраструктуре за Светско првенство; часопис „Cardiology" је објавио да би се чак 200 од 571 смрти непалских радника у Дохи могла спречити да су поштоване мере заштите од превелике топлоте.

Другим речима, у савршене путеве Дохе, у осам стадиона који су тако брзо изникли у граду и околини, у метро који одлично функционише уграђени су животи радника, углавном из азијских и афричких сиромашних земаља.

Здравствена заштита

Али и ти Непалци који раде физички најтеже послове на највишим температурама, и Пакистанац који вози Убер, и Угађанка која на крову луксузног хотела служи најбоља вина, џин тонике и мартиније има бесплатно здравствено осигурање све док ради у Катару. Тачније, годишње је картица осигурања кошта 100 ријала или три хиљаде динара. С том картицом сва државна здравствена заштита је на располагању свима, без обзира да ли си држављанин Катара или странац на привременом раду. За све њих доступан је чувени медицински центар Хамад, који има 20 хиљада запослених од којих су многи од њих светски признати стручњаци у својим областима.

Хамад, на пример, у односу на Клинички центар Србије изгледа као најмодернији свемирски брод а њиме од 2007. управља Ханан Ал Кувари, докторка која се образовала у Великој Британији а која је од 2016. године и министарка здравља Катара. Ал Кувари је иначе своју каријеру почела као новинарка здравствене рубрике а данас се сматра једном од најмоћнијих жена на Блиском истоку.

Да ли је до бивше колегинице, постављеног здравственог система или новца, тек Катар је од свих земаља на планети најбоље прошао кроз пандемију корона вируса; вакцинација је почела још у децембру 2020, а на њу су имали право сви становници Катара без обзира да ли су у привилегованих 15 одсто који имају држављанство. Наравно, немојте имати дилему да ових 350 хиљада Катараца са пасошем има много већа права него остали; већина њих има и приватна осигурања која омогућавају и боље болнице од Хамад центра, а циници би рекли да за њих не важе закони који важе за „дођоше".

Узгред, гостима Дохе данас није тако лако ових дана пронаћи држављанина Катара. Они обично не раде услужне послове а многи од њих су и напустили град док „све ово не прође". Да не сметају. Или да силни туристи не сметају  њима. Све школе у Катару сада су прогласиле ванредни распуст тако да је земља апсолутно препуштена фудбалу.

Протоколи и навике

Катар води рачуна о сваком детаљу на Првенству. А кад смо код здравства, нестварно делује податак да је чак 740 здравствених кадрова ангажовано за сваку утакмицу. Постоји протокол шта ако се повреди играч, судија, гост, много битан гост, превише битан гост.

Као што су судије на утакмицама добили налог да надокнаде сваки секунд изгубљеног времена тако је хиљаде људи по Дохи распоређено да усмеравају госте да се не би изгубили. На прометним раскрсницама људи са мегафонима вичу на коју страну се иде за метро а на коју за град. Ако било где застанете постоји реална опасност да се испред вас створи човек који вас пита где идете и да ли вам може помоћи. 

За неке навике просечног Европљанина нема помоћи, па су нас тако угоститељи у „Старој Катари" чудно гледали када смо их питали да ли у ресторану имају телевизор и можемо ли истовремено вечерати и гледати утакмицу Светског првенства? Иначе, тај простор око старе плаже у Дохи претворен је у велики културни центар, у којем се одржавају изложбе, концерти, приредбе за децу а велики видеобимови који су постављени, на пример у средиште амфитеатра не служе за гледање фудбала, како су то наивно помислили гости из Србије па су отварање и прву утакмицу Првенства уместо на обали међу локалцима морали да гледају у хотелу.

 

Главни утисак је да су стручни консултанти катарске телевизије Кака и Алесандро Дел Пјеро у оделима сишли на терен, били би неупоредиво продуктивнији од момака који су своје државе репрезентовали у националним дресовима. 

Иначе, и на самом отварању, Катар је указао на проблем људи са хендикепом пре свега кроз наступ амбасадора Првенства јутјубера Ганима Ал Муфтаха који има синдром каудалне регресије, али и великог глумца Моргана Фримена, који је све време носио компресијску рукавицу због паралисане леве руке.

Пиво у Дохи

Међутим, у Катару је хомосексуализам забрањен и како та земља може да организује Светско првенство? И не само то, него чак бране слободоумним земљама да у знак подршке ЛГБТ популацији која живи у Дохи њихови капитени носе траке у дугиним бојама. Узгред, на улицама Дохе није тако ретка сцена да се двојица мушкараца држе за руке, али овде ипак није реч о кршењу закона већ о обичају по којем ти пријатељ чини част узимањем и држањем руке.

И алкохол је забрањен на стадионима током Светског првенства. Да, као и у Србији и Западној Европи. Недавно су нас у Монте Карлу упозорили да последњу туру алкохола можемо да наручимо у 15 часова јер се у 19 сати у том граду игра утакмица Лиге Европе. Истина, алкохола у Дохи нема ни ван стадиона осим у специјализованим радњама и појединим кафићима и хотелима. На 11. спрату хотела с којег се Доха види као на длану можете на великом видео биму гледати фудбал а ако вам се пије пиво то ће вас задовољство коштати од 50 до 60 ријала у зависности врсте пива што је од 1.500 до 1.800 динара.

Онај ко је мислио да је Светско првенство заиста светско а не да се само тако зове може се насмејати и на примедбе што се мундијал игра на прелазу из јесени у зиму. Да, за половину света је сваки мундијал до сада игран на прелазу из јесени у зиму. С тим што ће овај пут услови заиста бити савршени. Ако температура ваздуха буде већа од пријатних двадесетак степени супер модерни стадиони имају расхладне уређаје који ће брзо температуру вратити на идеалну.

Катар је дефинитивно изузетно талентован играч. За сада је утисак да игра на позицији задњег везног и да квари игру неких моћнијих земаља којима се не свиђа што и Светско првенство није по њиховим правилима. Ипак, за земљу чија је популација за само 50 година, од када су добили независност, нарасла од 29 хиљада на 350 хиљада, колико их данас има пасош Катара, само је питање тренутка када ће почети и да постижу голове.

Јер, како каже Ла'ееб, све се догађа сада. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво