Читај ми!

Мароко или Португалија - Кристијано Роналдо у јазбини "лавова са Атласа"

Репрезентације Португалије и Марока играју трећи дуел четвртфинала Светског првенства у Катару (16.00, РТС1) на стадиону Ел Тумама. Ради се о судару најпријатнијег изненађења и једног од најзвучнијих састава на турниру. Директан пренос је на Првом програму РТС-а, кретање резултата пратите на нашем порталу.

Мароко или Португалија - Кристијано Роналдо у јазбини "лавова са Атласа" Мароко или Португалија - Кристијано Роналдо у јазбини "лавова са Атласа"

Раздаљина од обале резервата Кап Спартел на североистоку Марока до ушћа реке Гвадијане у Атлантски окен на граници Португалије и Шпаније је тек 202 километра ваздушном линијом.

Толико ће тесно бити и на дуелу Португалије и Марока. Једна од те две екипе ће проћи кроз „Гибралтарски теснац" четвртфинала и наставити путешествије ка трофеју.

Обема саставима су доминантне боје зелена и црвена. Симболично, неком ће стање на семафору показати „стоп" црвено, а оном другом зелено за пролаз.

Мароко - понос и нада целог континента, а и шире

Читав арапски и афрички свет зна за кога навија. Мароканци имају прилику да остваре историјски успех пласманом у полуфинале, што није учинила ниједна репрезентација из ова два географска и културолошка региона.

„Лавови са Атласа" дошли су у Катар са врло климавом атмосфером и наративом који не обећава велике резултате. Отпустили су тадашњег селектора Вахида Халилхоџића, који их је водио кроз квалификације, на његово место дошао је Валид Реграги, бивши репрезентативац и тренер најуспешнијег клуба у земљи Видада. Жртвовао се Халилхоџић како би се довело најпознатије име те репрезентације Хаким Зијеш.

Резултати су показали да је ризична смена била успешна. Зијеш је показао лидерски квалитет, уједно и посвећеност тиму. Далекометним шутевима је показивао иницијативу кад напад затаји, стварао шансе за себе и друге, правио превагу, веровао саиграчима и асистирао кад је било важно.

Састав сачињен махом од момака побраних по западној Европи пронашао је јединство под заставом и грбом својих предака и изненађујуће прошао групу са вицешампиом света Хрватском и другим тимом на ФИФА ранг листи Белгијом. Обучавани у квалитетним фудбласким школама, стицали су знање и вештине које су искористили за заједнички циљ.

Није се чинило обећавајуће у првом колу и меча без голова са Хрватима. Узјахали су талас сензација и потопили белгијске „црвене ђаволе" надмоћном партијом. У тријумфу 2:0 показали су да имају и квалитетне играче на клупи попут стрелаца голова Сабирија и Абуклала.

Да се не ради о једном добром дану, тј. лошем Белгије, Мароканци су потврдили против Канаде. Зијеш у 4. и Ен Несири 23. минуту су рано довели свој тим до предности од 2:0, примивши несрећни аутогол у 40. минуту. Дефанзива је издржала до краја и уписана је друга победа за другу победу и прво место у групи. Једна од три непоражене селекције у групној фази, уз Холандију и Енглеску.

Следи дуел са Шпанијом у осмини финала и тактички одлично постављена против „тики-таке". Пренели су храброст из групне фазе, дрчност и надоградили фокусом и дисциплином. Издржали су 120 минута и растерећеније ушли у пенал серију. На Шпанцима је био већи притисак. Тај тег их је повукао у пораз. Мароко је са 3:0 у једанаестерцима срушио још једног конкурента за титулу и навео Луиса Енрикеа да иступи са места селектора „црвене фурије". Славље над бившим колонизаторима је дало додатни „шлаг на торту".

Знају како против јачих, не плаше се и свесни су подршке целог континента иза себе.

Португалија - пласман у полуфинале недовољан по Роналдове амбиције

Генерација пред којом је изазов да исцрта најсветлије странице репрезентативног португалског фудбала. Имају прилику да надмаше чувене саставе са почетка 21. века, предвођене Луисом Фигом, Деком, Нуњом Гомесом и дођу до полуфинала Мундијала, где им је по именима и место.

Онај који сигурно има највећу мотивацију је и прва звезда тима Кристијано Роналдо, коме је ово последње светско првенство и мерење на ваги са Леом Месијем. По неком идеалном холивудском сценарију, Роналдо ће победити у дебати уколико у финалу подигне трофеј пред уплаканим Месијем. До тог врха треба да се пређу још три степеника.

Португалци су из Групе Х изашли као првопласирани са скором 2-0-1. Стартовали су победом над Ганом 3:2 у врло динамичном другом полувремену. При резултату 1:1 је Бруно Фернандес асистирао Феликсу и Леау за безведнију дистанцу.

Квалитет су потврдили против Уругваја победом 2:0, а у трећем колу их је екстремно мотивисана Јужна Кореја победила 2:1 и тако себи обезбедила пролазак у наредну фазу.

Осмина финала против Швајцарске показала је пуну снагу тима, али и пробудила „зле духове". Кристијано Роналдо није био у стартних једанаест. Сумњало се на сукоб са тренером Сантосом, што је селектор лично демантовао. Роналдо је са клупе гледао тим који „прождире" Швајцарску. Играли су „као сат" и чинило се да је Роналдо ту потпуно сувишан, да би урушио склад. Гонсало Рамос је остварио хет-трикПепе је са 39 година постао други најстарији стрелац у историји светских првенстава, измене су имале своје моменте...

Цунами Роналдових фотографија са клупе, реакција и мишљења преплавио је друштвене мреже и портале. Ситуација ван терена постала је битнија него на терену. Један од најбољих играча икад је за то време славио сваки погодак са саиграчима. Без имало сујете.

На Португалцима је да покажу карактер и заједништво једнако таленту којим су обдарени.

Сусретали су се Мароканци и Португалци два пута на светским првенствима. Афричка селекција је 1986. победила са 3:1, а 22 године касније Кристијано Роналдо је донео минимални тирјумф Португалији.

Спрема се дуел „растерећеног Давида" и „Голијата са теретом на леђима". Играчи који буду славили на терену исписаће најсветлије странице фудбала њихове домовине.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво