Читај ми!

Наоштрени Холанђани кваре Месијеву опроштајну журку

Други четвртфинални меч овогодишњег Светског првенства у фудбалу одиграће на стадиону Лусаил у петак (20.00, РТС 1) селекције Холандије и Аргентине.

Наоштрени Холанђани кваре Месијеву опроштајну журку Наоштрени Холанђани кваре Месијеву опроштајну журку

Све срећне репрезентације личе једна на другу, свака несрећна репрезентација, несрећна је попут Холандије.

Земља оца тоталног фудбала Јохана Кројфа рекло би се да је била најнесрећнија када је учествовала на Мундијалу.

До сада су 10 пута били део највеће смотре фудбалских селекција света, никада нису подигли Богињу, а три пута су пролазили поред ње као поражени су у финалу 1974, 1978. и 2010. године, заузели су и трећу и четврту позицију.

После сваког пораза, а исувише их је за фудбалску велесилу попут Холандије, сваком селектору националног тима "орања" након пораза стихови Петковића Диса били би лековити у стању очаја: "...Цео један живот, и њиме се креће. Узвик га пролама: Неће бити боље, Никад, никад боље, никад бити неће."

Можда и хоће, јер Холанђани имају јединствену прилику да свим Аргентицима врате финални пораз на Мундијалу 1978. године, а уз то и да Месију помогну да се ипак предомисли у намери да заигра и на наредном Светском првенству.

Фудбалској Холандији требало је времена да се оправи од пензионисања генерације из 2014. године.

Фудбалери попут Ван Персија, Снајдера и Арјена Робена нису имали праву замену. Зато је и дошло до пада и пропуштеног Светског првенства 2018. године, а играчи који су онда били млади, или их није било на фудбалској мапи, сазрели су и можда је утакмица против Аргентине право мерило фудбалске еволуције репрезентативаца Холандије. 

Холандија данас 

Спортска статистика је превртљива, некада зна да завара, неретко не приказује жељене детаље, а често бива и демантована, јер док се подаци сортирају, играчи на терену играју, а не слова и бројеви.

А када је реч о Холандији, неизбежан је податак о њиховом последњем поразу. Наиме, на последњих 20 утакмица играчи "орања" доживели су само један фијаско, од Чешке (2:0) и то чак 27. јуна 2021. године. 

На овогодишњем Мундијалу у Катару, селекција Холандије примила је два гола на четири меча, а постигли су осам погодака.

Релативно убедљиво су прошли групу, а рекло би се и очекивано, сходно противницима. Савладали су домаћина шампионата и тим Сенегала, док су са Еквадором играли нерешено. У осмини финала турнира били су бољи од селекције САД – 3:1. 

Док многи љубитељи фудбала и они мало стручнији коментатори спорта говоре о нападачу и узданици тима Кодију Гакпу као открићу Мундијала, менаџери углавном Премијер лиге утркивали су се крајем прошле и почетком текуће године ко ће пре доћи до његовог потписа на уговору, вредном хиљаде евра на недељном нивоу, а сада им преостаје да сачекају крај године и нови прелазни рок. 

Млади фудбалер ПСВ-а за репрезентацију Холандије у досадашњем делу Светског првенства постигао је три гола и један је од главних офанзивних играча екипе.

Поред њега добру игру пружили су и Дензел Дамфрис, Дави Класен и Дали Блинд, а љубитељи фудбала још чекају када ће Де Јонг и Депај засијати пуним сјајем. 

Дефанзивна линија Холандије једна је од најбољих на Мундијалу, што због малог броја примљених голова, што због врхунских играча који покривају позиције одбрамбених фудбалера, попут Ван Дајка, Де Лихта, Акеа и Тимбера. 

Аргентина је Меси 

Тешко се може говорити о фудбалским филозофијама једне или друге репрезентације, фудбал који играју данашње екипе разликује се на основу водећих играча у тиму, те се могу поредити појединци.

Примера ради, Меси и Коди Гакпо, Депај и Лаутаро Мартинез или Ван Дајк и Лисандро Мартинез. 

Понекад је добро играти без гравитационог поља, као што је Сантос из Португалије показао на мечу против Швајцарске оставивши Роналда на клупи за резервне играче.

Међутим, Скалони у Аргентини не поседује велики играчки луксуз, без Месија има Аргентине, али не оне од које ће противници стрепети. 

У Групи Ц овогодишњег турнира најбољих репрезентација света, Аргентина је на старту поражена од Саудијске Арабије; непажња, незаинтересованост или потцењивачки приступ, ђаво би га знао шта је то отело победу из аргентинских руку. 

На четири меча, Меси је био стрелац три пута. Једино у тријумфу над Пољском није постигао гол. Аргентина је поред поменутих мечева одиграла дуеле са Мексиком и Аустралијом из којих је изашла као победник. 

Игра Аргентине се не базира на Месија, већ је он тај који креира акције репрезентације, а онда се остали играчи позиционирају на терену.

Поред Месија, голове за Аргентину постизали су и Фернандез, Мекалистер и Алварез, а до сада "гаучоси" су примили три гола на првенству света. 

Директни дуели

Међусобни скор између две репрезентације иде у прилог Холандији – четири победе и два ремија у девет утакмица, док је Аргентина три пута тријумфовала. 

Последњи дуел одиграли су 2014. године у полуфиналу Мундијала у Бразилу, меч је завршен ремијем 0:0, а након пенала 4:2 за Аргентину, која је отишла у финале Светског првенства.  

Када год су се поменуте репрезентације састајале у нокаут рундама Мундијала, Аргентина је увек тријумфовала. 

Овога пута састају се у четвртфиналу, а нема сумње да ће потез мање одредити победника меча.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво