Novi album Dejana Cukića

„Zrelije, ozbiljnije i bolje nego ranije" - ovako svoj novi muzički materijal, u par reči, opisuje Dejan Cukić. Naziv albuma je „Ulica bez brojeva“ a stvaralački ga karakteriše epitet „bendovskog albuma“.

Dejan Cukić: „Moja generacija muzičara, koja je imala sreću da se razvija u "zlatno doba" muzičke industrije malo se teško prilagođava promenama. Ja sam to pokušavao čitave decenije, a onda mi je moj najstariji prijatelj i saradnik Dragan Mitrić, klavijaturista Sporog Ritma, rekao: "Hajde da radimo album kao nekada, to je nama prirodan način." Shvatio sam da je u pravu i tako smo se uputili u "Ulicu bez brojeva". Dragan je autor najvećeg dela muzike, ja sam se najviše bavio tekstovima. Peđa Milanović, basista, je producent albuma, a gitarista Safet Petrovac i bubnjar Sloba Jurišić takođe su dali veliki doprinos. Uz sve članove grupe Spori Ritam, pomogli su nam još neki dragi prijatelji. Više od svih, Nikola Čuturilo, koji je napisao tekstove za dve Draganove kompozicije, a u njima je odsvirao i deonice na gitari.

Mislim da će ljudi već na prvo slušanje prepoznati našu i autorsku i izvođačku zrelost. Voleo bih da publika prepozna i jednu diskretnu zajedničku nit, koja povezuje sve pesme u svojevrsnu priču albuma o našem životu."

Svoju muziku nije nikada žanrovski vezivao, uvek je isticao da su pesme najvažnije a da su nastajanju ovih, za novi album, on i njegov tim pristupili onako kako su to činili na početku karijere:

"Mislim da je to dobar pristup i ka "staroj" i "novoj" publici jer primećujem da se svaka generacija slušalaca najdublje vezuje za kvalitetne pesme, bez obzira na stil. Mi se sada suočavamo sa potpuno novom "armijom" ljubitelja muzike koji su zavoleli (naše) pesme a da nisu ni znali ko ih originalno izvodi. Čuli su ih na radiju, u klubovima... Posle nekih nastupa u poslednje vreme najčešće čujem rečenicu: "Nisam ni znao/ znala da su sve ovo vaše pesme!?", poverava za sajt RTS- a Dejan Cukić.

Na albumu „Ulica bez brojeva" (PGP RTS, 2019.) ovekovečena je i jedna zaboravljena Bajagina pesma, koju je on dao Cukiću pre nego što su obojica postali članovi Instruktora, te davne 1984. godine...

Cukić: "Dragan Mitrić je pronašao taj demo snimak iz 1983. na jednoj prašnjavoj audio kaseti...Odmah smo odlučili da moramo da je snimimo. Sve pesme na ovom albumu su nove, u smislu da nikada ranije nisu objavljene ali eto, ima nekih koje su i nas same vratile u vreme od pre nekoliko decenija, kada je sve bilo drugačije, pa i način pisanja pesama..."

Promocija albuma „Ulica bez brojeva" Dejana Cukića i benda „Spori ritam" biće upriličena početkom oktobra u novootvorenom „RTS Klubu" u Beogradu a CD je već u prodaji.

Dejan Cukić, biografija

Već kao tinejdžer bio je posvećen muzici, da bi početkom osamdesetih, kao frontmen grupe Bulevar, osetio prve uspehe u tadašnjoj Jugoslaviji. Posle dva objavljena albuma „Bulevar" prestaje sa radom i Dejan se 1984. uključuje u stvaranje sastava "Bajaga i instruktori" koji će potom prerasti u najveću i najtiražniju atrakciju jugoslovenske scene. Na vrhuncu popularnosti ovog benda, Dejan odlučuje da krene sopstvenim putem.

Okružen ekipom odličnih muzičara pod nazivom "Spori ritam bend", objavljuje seriju zapaženih albuma, praćenih uvek atraktivnim koncertima. Dejan Cukić predstavlja jednu od retkih pouzdanih institucija naše nestabilne muzičke scene. Sa pesmama kao što su "Ja bih da pevam", "Stranac u Beogradu", "Nebo jedino zna", "Letnje kiše", "Julija" i mnoge druge, ostavio je iskrenije svedočanstvo o jednom vremenu i dublji trag u podsvesti slušalaca nego čitava produkcija hitova za jednokratnu upotrebu koji se zaboravljaju u roku od par meseci.

Paralelno sa karijerom muzičara, tekla je i njegova posvećenost pisanju o muzici. Započeo je kao saradnik omladinskog lista «Zdravo» još 1979. godine, a nastavio u ulozi jednog od urednika izuzetno tiražnog lista «Rok» i večite «Hit strane» Politikinog Zabavnika. Dejan Cukić se posvećeno bavi i publicistikom kao i prevođenjem sa engleskog. Objavio je knjige «Muzika je najbolja» (biografija Frenka Zape), «The Rolling Stones - Uputstvo za upotrebu» i «45 obrtaja - priče o pesmama». Autor je prevoda autobiografija Erika Kleptona, Kita Ričardsa, Bilija Ajdola, Brusa Springstina, kao i biografija Dejvida Bouvija, Mika Džegera, sastava Led Zeppelin, Depeche Mode, The Beatles i Pink Floyd.

U poslednje vreme održao je niz zapaženih predavanja o fenomenu rok muzike, kako u vidu promocija objavljenih knjiga, tako i kroz edukativne radionice u srednjim školama (Beograd, Subotica) i na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво