Читај ми!

Srbija na vezi: Dušan Mihalek, 1. deo, RTS Svet, 18.54

Kao muzički urednik u Radiju Novi Sad stekao je mnogo prijatelja, kao direktor Izraelskog muzičkog centra još više, a najviše kao turistički vodič u Svetoj zemlji. Repriza emisije u 02.03 i sutradan, i u ponedeljak, u 13.25 na RTS Svet.

Novosađanin Dušan Mihalek tri decenije živi u Izraelu. Magistrirao je muzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i diplomirao turizmologiju na Univerzitetu u Tel Avivu. Dušan je čovek snažnog duha i specifičnih afiniteta. U njegovoj životnoj priči prepliću su se elementi umetnosti, drame, avanturizma i duhovnosti!

Dušan je bio urednik u Radiju Novi Sad u vreme popuštanja "gvozdene zavese" između istoka i zapada i učestvovao u organizaciji najvećih evropskih festivala tog doba...

Kao jedinog muzikologa u Vojvodini osemdesetih godina, pozivaju ga da bude sekretar novoosnovanog odeljenja za scenske umetnosti i muziku pri Matici srpskoj...

Zašto sa suprugom i četvoro dece odlazi u Izrael početkom devedesetih? Kako opisuje Svetu zemlju a kako Jevreje? Kako je od higijeničara u supremarketu postao direktor Izraelskog muzičkog centra, zašto je završio fakultet na hebrejskom za dve, umesto za četiri godine koliko traje?

Kakve su reakcije ljudi koje vodi na sveta mesta? Šta se dešava kada stavi papirić sa željom u "Zid plača"? Kakav je osećaj okupati se u reci Jordan... Slikovito i vispreno Dušan nam je pričao o događajima i ljudima.

U svojoj knjizi "Muzika i reč" Dušan na duhovit način opisuje da mu je život protekao "zbrda zdola". Ali u pitanju je jedan bogat, sadržajan i uzbudljiv život. Talentom i izuzetnom posvećenošću Mihalek je ostavio tragove u Radiju Novi Sad, Matici srpskoj i Izraelskom muzičkom centru. Međutim, poseban utisak ostavlja na ljude koje na upečatljiv i živopisan način uvodi u legende Svete zemlje kao turistički vodič.

Prvi deo emisije je na RTS Svet u petak 03. februara, a drugi, u petak 17. februara.

Urednik emisije Tamara Drezgić

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво