Читај ми!

Izložba "011- Momo Kapor" u Ljubljani

Biblioteka grada Beograda i Kulturnog društva "Mihajlo Pupin" u Ljubljani potpisali su ugovor o saradnji. Takođe, otvorena je i izložba posvećena piscu Momi Kaporu. Autor izložbe, pod nazivom "011- Momo Kapor", je Bojan Kundačina.

U Parohijskom domu u Ljubljani otvorena je izložba o Momi Kaporu u organizaciji Biblioteke grada Beograda i Kulturnog društva Mihajlo Pupin, koja će trajati do 30. novembra.

Prvi savetnik za kulturu u Ambasadi Republike Srbije Aleksandar Gatalica, pozdravljajući sve prisutne govorio je o značaju pisca Kapora, uz čije su knjige rasle mnoge generacije, a koji je za Beograd rekao da je metafora, način života i ugao gledanja na stvari.

"Ta njegova energija i danas živi me je privlačila. Zanimljivo je da Momi Kaporu priđem i kao pisci u kao slikaru u segmentu ove izložbe, crtaču i da pokušam da spojim te dve vrste umetnosti, jer mi nemamo puno pisaca koji su u isto vreme bili slikari i pisci, s tim da je Momo više voleo da se deklariše kao slikar, a u slobodno vreme pisac, tako da mi je bila želja da spojim te dve njegove umetnosti, a i da prenesemo slavu Beograda na način na koji je to prenosio Momo Kapor i da podsetimo šta je Momo Kapor značio Beogradu", kaže autor izložbe Bojan Kundačina.

"Ovdašnja biblioteka Kulturnog društva je lepa, ja sam je posetila pre otvaranja izložbe, ima veliki broj knjiga, skoro 20000, a i mi smo doneli jedan mali prilog, pre svega knjiga za decu, znači odlična biblioteka i ideja je da biblioteke u drugim gradovima u svetu povežemo, tako da možemo da razmenjujemo izložbe, kulturu, knjige, ljude, sve ono što povezuje naše ljude u dijaspori", kaže Jasmina Ninkov, Biblioteka grada Beograda.

Posetioci su mogli da pročitaju odlomke iz knjiga eminentnog pisca koji je Beograd opisao iz posebnog ugla.

Liz Duong, poreklom iz Vijetnama, srpski jezik je naučila za šest meseci, čitajući svakako i knjige Mome Kapora.

"Pročitala sam knjigu o srpskom mentalitetu i na pola sam knjige "Magija Beograda"", kaže Liz.

Ovom prilikom potpisan je i sporazum o saradnji Kulturnog društva Mihajlo Pupin iz Ljubljane i Biblioteke grada Beograda.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво