Читај ми!

Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Glavna tema emisije je jubilej - 30 godina od osnivanja Grada Istočno Sarajevo i, isto toliko starog, istoimenog univerziteta u tom gradu, jednog od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj. Repriza emisije u 02.30 i sutradan, u utorak, u 13.20 na RTS Svet.

Gosti u studiju su gradonačelnik Grada Istočno Sarajeva Ljubiša Ćosić i rektor Univerziteta Istočno Sarajevo profesor dr Milan Kulić koji će, povodom ovog značajnog jubileja, 30 godina od osnivanja ove visokoškolske ustanove, tako i samog grada, da predstave njihov razvojni put, ulogu i značaj za sveukupni napredak Republike Srpske.

Iz priloga Vere Marjanović, saradnice iz Beča, koja je razgovarala sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladenom Filipovićem, saznaćemo dokle ee stiglo sa izgradnjom kapele u Mauthausenu, u Austriji, koju finansira Vlada Republike Srpske, a posvećena je sećanju na strašne žrtve koje su podneli srpski logoraši, zarobljeni vojnici i civili, stradali u oba svetske rata, u prošlom veku, na tlu Austrije.

I sledeća priča je vezana za prostor Bosne i Hercegovine, ali ovaj put za njen federalni deo, tačnije za opštinu Bugojno, gde je nekad živela mnogobrojna i bogata srpska zajednica a danas su tek u tragovima. Krajem prošle nedelje okupili su se oni malobrojni preostali u tom gradu, kao i deo onih koji su izbegli u ratu devedesetih, da se, na dan hramovne slave Rođenja Presvete Bogorodice, poklone senima njihovih upokojenih rođaka i prijatelja.

Iz emisije bismo izdvojili još dve zanimljive priče. Prva je priča saradnice Diane Kondić Đurić iz Budimpešte, koja je zabeležila svečanost obeležavanja 250 godina od rođenja „oca srpskog teatra" Joakima Vujića u mestu Baja, u Mađarskoj, rodnom mestu ovog velikog srpskog kulturnog stvaraoca, dok je druga priča iz Slovenije, koju je pripremio saradnik emisije iz Ljubljane Miki Terzić, a odnosi se na Međunarodnu dečju sportsku manifestaciju „Žogarija", koja okuplja decu iz regiona, među kojima su i deca iz Srbije.

Emisiju završavamo muzičkim spotom „Idu kola preko polja" u izvođenju Bojane Nikolić i Srpskih glasova.

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica.

Muzički urednik Branka Lolić

Rediteljka Erna Gligorijević.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво