Читај ми!

Grad, u gradu, o gradu...

U Kulturnom centru Srbije održana je izložba srpskih i francuskih autora koje je predložio slikar Bogdan Pavlović. Izložba se bavi temom grada i zove se "U gradu".

"Izložba je koncipirana tako da se kroz 15 različitih poetika predstavi ono što bi bio grad, i zove se "In the city", šta je grad danas i kako ga umetnici doživljavaju. Svi radovi su vrlo, vrlo različiti, imamo pristupe koji imaju antropološki karakter, politički sadržaj, pristupe koji su u vezi grada, imaju čak i scenski, modni sadržaj, uvek je prisutan sociološki aspekt u tome svemu i svi ti umetnici koje sam selekcionisao za ovu izložbu su vrlo različiti i izražavaju se kroz različite medije. Znači, na izložbi su prisutni i slikarstvo, i crtež, i video instalacije, skulpture, printovi. Naravno, nije prisutna fotografija, jer sam smatrao da nije baš za ovu priliku, to je medijum koji zahteva izložbu za sebe, za budući projekat.

U saradnji sa novom direktorkom Natali Beljanski ja sam koncipirao ovu izložbu, da se predstavi pariška scena, jedan deo umetnika je našeg porekla koji žive i rade u Parizu, a drugi su Parižani...to je jedan oblik razmene, kulture i umetničkih sadržaja, koje sam imao prilike da osmislim kroz ovu izložbu.

Od naših umetnika nabrojao bih Brankicu Žilavić, Mihajl Milunović, Miško Pavlović, ja - Bogdan Pavlović, Ivan Milišić, Mihajlo Stanisavac, a od francuskih umetnika tu su Andrea Pale, Olivije Moreal, Mark Goldštajn, Angio Tel", kaže Bogdan Pavlović.

 Kulturni centar u Parizu je ponovo oživeo, a šta će se dešavati u narednom periodu?

"Da, posle dve godine Kulturni centar je ponovo oživeo, imamo burnu prolećnu i letnju sezonu. Trenutno je u centru izložba koja se zove "U gradu", kolektivna, koju je osmislio Bogdan Pavlović, a nakon toga nas očekuje otvaranje izložbe koja se zove "Primenjene nostalgije" koja je u organizaciji Ministarstva za evropske integracije Srbije, i posle toga imamo Zaprokul i francusko-srpske veze i izložba stripa, tj. francusko-srpska perspektiva u stripu

 Ovaj centar je poznat po kvalitetnim dešavanjima, hoće li biti novog konkursa?

"Da, novi konkurs se očekuje najverovatnije krajem jula, tako da pozivamo sve organizacije zainteresovane da konkurišu, pravimo program za narednu godinu, 2023. Ove godine je program bio jako dobar i očekujemo da će tako biti i sledeće godine", kaže Natali Beljanski, direktorka SKC-u Parizu.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво