Читај ми!

Ko se boji stresa još?

Dr Zorica Sarah Mitić, iako u penziji, veoma je aktivna u oblastima u kojima se usavršavala. Jedna je od onih koji su se posle života negde daleko vratili u domovinu i prenose svoja znanja stečena širom sveta...

Doktorka Zorica Sarah Mitić je specijalista anestezije i reanimacije. Magistrirala je i doktorirala na psihosomatici, na Interdisciplinarnom institutu Univerziteta u Beogradu.

Sa ćerkama je otišla u Norvešku 1999. godine i radila u Univerzitetskoj bolnici u Oslu, najvećem evropskom centru za rak. Tamo se posvetila psihosomatici i traumaterapiji i završila internacionalne studije u Danskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu.

Kako Vi danas da objasnite nekome da bude stabilan, da veruje u bolje sutra, posle dve godine života u nekoj vrsti grča i sa još jednim momentom, a to je situacija u Ukrajini?

"Ja bih sve ljude podsetila da smo mi bili i od 1990. do 1999. u grču, pa smo ga preživeli. Znači, mi kao narod imamo kapacitet da izađemo iz svega toga i da izdržimo sve to. Ima puno povratnika iz inostranstva koje ja sada srećem u penziji. Imam drugaricu koja se vratila iz Švajcarske posle 50 godina rada, koleginica mi je i njen sin ima tamo privatnu bolnicu, a ona je ostala u Srbiji i zato što kaže da Srbija bolje funkcioniše tokom korone, nego u Švajcarskoj. Mi zaista u sebi imamo taj genetski kod i tu sposobnost da se snalazimo gde se drugi ne snalaze, i ne bih volela da sve gledamo crno, da će nas sve slomiti i da nemamo snage da sve izdržimo. Imamo! I ne mogu da kažem da nam se nešto ne dešava, kad nam se dešava, ali kada se dešava, moramo da verujemo da možemo da izdržimo i da ćemo izdržati...i da ćemo uvek naći načina da se snađemo kako da izađemo iz toga. Priroda je dala mnoge mehanizme da se mi oslobodimo od toga.

Metode kojima se ja bavim za oslobađanje od trauma su upravo metode koje podržavaju naše prirodne sposobnosti da se oporavimo, da se opustimo posle jedne napetosti. Ja se, kao što znate, bavim metodom Trauma Releasing Exercises, gde se bavimo oslobađanjem od stresa i klasične napetosti u organizmu, a terapeuti se mogu baviti i oslobađanjem od trauma.

Ove metode podržavaju naše prirodne sposobnosti da se opustimo. Vi svi dobro znate da kada se mnogo iznervirate, počnete da se tresete...i vi mislite da to trešenje je negativno, a ono je u stvari pozitivno i opušta vaše telo.

Zamislite kad napinjete jednu žicu, kad je zatežete, ona počne da vibrira, tako je i sa našim telom.

Naše telo ima prirodnu sposobnost da se resetuje, da prođe kroz jednu fazu stresa i napetosti i da se oslobodi. Tu metodu sam uvela u Srbiju i sad nas ima 14 koji smo kvalifikovani da se bavimo ovom metodom, deset sam sertifikovala, a ja idem dalje i radim dalje. Krenuću u obuku sa našom vojskom što mi je velika radost jer sam ja vojni lekar, specijalizirala sam na VMA i srce mi tamo leži, tako da krećemo sa obukom 40 psihologa", kaže dr Mitić.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво