Читај ми!

Održana deseta konferencija u čast Nikole Tesle

U organizaciji Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, sada već tradicionalno, održava se godišnja memorijalna konferencija koja okuplja članove te neprofitne organizacije i druge poštovaoce Teslinog lika i dela.

Na ovogodišnjoj desetoj memorijalnoj konferenciji u čast Nikole Tesle, zbog još uvek aktuelne pandemije, nije bio prisutan očekivani broj učesnika.

Skup je otvorio Radomir Ilić, prvi sekretar Ambasade Republike Srbije u Americi. Za počasnog direktora fondacije postavljen je Aleks Ignjatović Pertini na predlog generalnog direktora Ešli Nesvik zbog projekta implementacije Tesle i Teslinih dostignuća u američkim školama.

Učesnici konferencije, kao i svake godine, evocirali su uspomenu na velikog naučnika, podsetili na njegovo besmrtno delo i izložili svoje prezentacije o značaju i primeni Teslinih naučnih otkrića danas. U tom kontekstu, članovi fondacije Robert Svejn i Heri Oun predstavili su način na koji konstruišu eksponate čudesnih otkrića našeg naučnika, poput Teslinog jajeta ili obrtnog magnetnog polja.

Demonstrirali su kako ih jednostavnošću postupka i korišćenjem posebnih materijala prilagođavaju dečjim shvatanjima.

Čuvena Tesla kreativna igrica bila je izložena nekoliko dana u holu Njujorkera, što je veoma privlačilo pažnju gostiju hotela.

Učesnici su izneli i više zanimljivih predloga koji se odnose na promociju lika i dela Nikole Tesle, što je nabitnija karakteristika unapređenja rada Fondacije.

U završnici, obrativši se učesnicima, Nikola Lončar, predsednik TNF sa sedištem u Filadelfiji, izneo je inicijativu da se u Brajant parku u Njujorku postavi skulptura Nikole Tesle kako sedi na klupi i hrani golubove. Za ovaj atraktivni predlog već postoje skice vajara Zdravka Joksimovića, ali se čeka odobrenje.

Nikola Lončar se zahvalio učesnicima konferencije i gostima, izražavajući zadovoljstvo što je dostojanstveni memorijalni skup Tesli u čast, ipak ove godine održan iako gotovo u nemogućim okolnostima.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво