Читај ми!

Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Sa Srbima u regionu, od predaka za potomke, za ponos i sećanje!

"Čuvari istorije, od Kajmakčalana do Bitolja" naziv je monografije čiji su podaci upotpunili ne samo istorijske, već i Vojni arhiv naše zemlje. Autorka Ljiljana Tanasijević provela je sedam godina na terenu koji je nekada bio poprište slavnih bitaka iz balkanskih i Prvog svetskog rata. Na širokom prostoru Mariova u Severnoj Makedoniji prikupljeni su podaci sa 59 srpskih grobalja, otkriveni zatrpani spomenici, popisana lična imena junaka, kako bi potomci mogli da ih pronađu. Kako je to rađeno, pod kojim okolnostima i uslovima, kao i o podacima koji se mogu pronaći u monografiji, razgovaraćemo sa Ljiljanom Tanasijević koja je bila i konzul u Ambasadi Srbije u Severnoj Makedoniji.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i ovoga puta poziva izbegle Srbe iz Fedracije Bosne i Hercegovine da u okviru projekta Usklađivanja zemljišnih knjiga, prijave svoju imovinu, kako bi jednog dana mogli da je koriste i njihovi potomci.

Poput Srbije i Republika Srpska odlučna je da pomogne svoj narod koji živi u okolnim zemljama i rasejanju. Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović nedavno je boravila u Mađarskoj i iskoristila priliku i za susret sa članovima srpske zajednice u toj zemlji, a novčanu pomoć u iznosu 25 000 eura uručila je srpskoj školi "Nikola Tesla" u Budimpešti.

Prošle nedelje, u Herceg Novom je otvorena izložba o čuvenom, možda najpoznatijem Srbinu s kraja sedamnaestog i početka osamnaestog veka, rodom iz Hercegovine, grofu Savi Vladislaviću. Bio je političar, diplomata, trgovac, poliglota, bliski saradnik ruskog cara Petra Velikog, posrednik u najznačajnim događajima tog vremena između Rusije, Kine i Turske. U svemu tome uvek je radio za dobrobit svog naroda.

U rumunskom gradu Tekući održan je peti po redu Međunarodni festival aforizama. Na konkursu, na kome je učestvovalo više stotina autora iz Rumunije i inostranstva, glavna nagrada pripala je našem književniku Aleksandru Čotriću. Sa njim je razgovarala Tanja Adamović.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Dežurni novinar Tanja Adamović

Reditelj Ernestina Gligorijević

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво