Читај ми!

Novi mađarski Zakon o manjinama predviđa manja sredstva u budžetu?

Najnoviji Predlog Zakona o manjinama koji je predat na usvajanje u mađarskom parlamentu izazvao je veliku raspravu među poslanicima, najviše kod onih manjinskih, i to posebno u delu koji se odnosi na budžetska sredstva, odnosno njihovo predviđeno smanjenje za narednu godinu.

Podsećajući da je upravo u toku usvajanje budžeta za 2022. godinu, narodni poslanik, predstavnik srpske manjine u mađarskom parlamentu, Ljubomir Aleksov izrazio je bojazan da će pandemija kovida 19 koja je negativno uticala na sve oblasti života loše se odraziti i na državni budžet, odnosno predviđena sredstva za funkcionisanje manjinskih organizacija i institucija.

Nažalost, Predlog zakona ne predviđa povišicu za manjine za narednu godinu, a što je bila dosadašnja redovna godišnja praksa, već da ta sredstva ostanu na ovogodišnjem nivou, rekao je Aleksov izražavajući nadu da će se uspeti „izdejstvovati 5 do 10 posto povišice barem za naše školske ustanove".

„I do sada je praksa pokazala da se vredi boriti jer smo u zadnjih nekoliko godina sredstva koja se dodeljuju narodnosnim organizacijama pet puta povećavana", rekao je Aleksov.

Osvrćući se na najnoviji Predlog Zakona o manjinama koji je predat na raspravu u parlamentu i koji bi trebao doneti novine kad su u pitanju organizacija manjina i njihovo učešće na parlamentarnim izborima Aleksov je pojasnio da „to neće uticati na srpsku manjinu jer su oni već pre mnogo godina usvojili takva unutrašnja pravila koja sada prelaze u državni zakon".

Što se tiče investicija u proteklom periodu Aleksov ističe da tu nije bilo zastoja i da je „država sa mnogo sredstava podržala tzv. manje investicije koje se odnose na rekonstrukcije naših nekretnina" i izgradnje novih obrazovnih objekata - nova škola u Segedinu, proširenje škole u Lovri, u Desci, kao i izgradnja nove sale za fizičko vaspitanje u Batanji.

Takođe će i kod naše Eparhije budimske Srpske pravoslavne crkve doći do obnove desetak pomesnih, seoskih crkava što je takođe veliki uspeh koji je postignut u ovim teškim pandemijskim okolnostima, zaključio je Aleksov.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво