Читај ми!

Dr Nada Basara: Sad imam s čim pred potomke i pretke

Prof. dr med. Nadežda Basara, onkolog, hematolog i transplatator matičnih ćelija nedavno je boravila u Beogradu, gde joj je u Hramu Svetog Save patrijarh Porfirije dodelio Orden Svetog Save drugog reda.

Čestitam Vam od srca, ovo je najveći orden SPC, koji će Vam uručiti patrijarh Porfirije. Kako se osećate tim povodom?

"Jako lepo, jer ovaj orden će da obasja posebnom svetlošću ne samo mene, nego i celu moju porodicu. Htela bih još da vam kažem da je ovo drugi orden u našoj porodici, da je moj đed Jovan Ivović, profesor književnosti i istorije i direktor gimnazije u Danilovgradu 1940. godine, dobio orden od kralja Petra Drugog za unapređenje prosvete u Crnoj Gori, tako da je ovo ujedno velika čast za moj deo crnogorske porodice", kaže dr Nada Basara.

Doktorka, kad bih počela da nabrajam sve šta sam pročitala da Vi radite, to bi dugo trajalo...toliko pacijenata koje ste izlečili, toliko naučnog rada, edukativnog rada...ja samo mogu da Vas pitam šta Vas pokreće i kako postižete sve to?

"Velika energija koju imam, koja se crpi iz nekoliko izvora, ne samo jednog, to je pre svega ljubav prema poslu koji radim, onda genetika i sa očeve i majčine strane, a tu je i izazov kada izlečim pacijenta on mi ulije snagu za mnogobrojne sledeće pacijente, da mogu da im pomognem i pokušavam da kod svakoga pronađem lek koji njemu odgovara, znači individualni pristup pacijentu", kaže dr Basara.

"Svi lekari na svetu polažu Hipokratovu zakletvu, a samo srpski lekar i zavet koji je potka one nevidljive niti naše duhovne vertikale. Taj zavet za sebe ispisuje svako od nas koji sa stetoskopom oko vrata započinjemo i završavamo dan. I ma kako ga ko sročio zavet svodi se na isto - nema izlečenja ako zajedno nisu u molitvi i veri onaj koji se leči i onaj ko ga leči. Sad imam s čim izać pred potomke i pretke. Neka mi na kraju bude dozvoljeno da ovde u Hramu Svetog Save, u srpskom prestonom gradu istaknem važnost sabornosti, koja je naročito značajna i lekovita za nas u rasejanju. U dalekom svetu, tvoja crkva i tvoj paroh su ona jaka nit koja te veže za postojbinu i postojanje", istakla je dr Basara prilikom dodele ovog velikog priznanja.

 

 

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво