Читај ми!

U Americi dom, ovde zavičaj

Profesor Mihajlo Miša Nedeljković, koji je više decenija predavač filma na Oklahoma univerzitetu, boravio je nedavno u Beogradu. Za "Magazin Srbija na vezi" govorio je o filmu "Teslin narod" koji je dobio dve glavne nagrade na tamošnjem festivalu, jednu za dokumentarni film, a glumac Džek Dimić za ulogu Nikole Tesle, kao i o saradnji sa studentima iz našeg regiona, i životu uopšte...

Profesor ste filma na Oklahoma univerzitetu. Kako Vi doživaljavate ovu informaciju da je naš film Teslin narod dobio nagradu za dokumentarni film, a naš glumac Džek Dimić i prvu nagradu za glumu?

"Festival Crvena zemlja u Oklahomi je poznat festival, pratim ga dugo, imao sam panel diskusije, povremeno nešto radio itd, ugledan je filmski festival, jedan od uglednijih, i to je zaista pohvalno i fantastično. Oklahoma ima nekih veza sa Srbijom, košarkaši su tu, Krstić čini mi se, sad i Pokuševski na Univerzitetu u Oklahomi, pa ova filmska nagrada...eto...", kaže prof. Nedeljković.

Koliko Amerikanci znaju o tome ko je Nikola Tesla i da je poreklom Srbin?

"Znaju, mada je sve stvar opšteg obrazovanja. Poslednjih godina je popularizacija Nikole Tesle, ima neku maguju i harizmu kojom zrači i po kojoj je poznat, evo ima igrupa "Tesla"...zna se za njega...", kaže Nedeljković.

Koliko ste često sretali naše mlade studente na univerzitetu dok ste bili aktivni profesor na Oklahoma univerzitetu, i koliko ste im pomagali, a verujem da jeste?

"Kako da ne, bio sam određen da onim studentima kojima je maternji jezik, srpskohrvatski, ili hrvatskosrpski ili srpski da im dam potvrdu da znaju jezik. Cela grupa mladih ljudi je morala da dođe kod mene, ako nisu hteli francuski, nemački, italijanski, onda su kao strani jezik uzimali svoj maternji...tako da sam ih sretao svake godine mnogo, čak i sportisti, Jelena Cerina, bila je aktivni sportista...nedavno mi je pisao jedan iz Bosne i pita kad može da dođe do mene, da položi srpski jezik...27 godina sam bio redovni profesor na fakultetu, i mogu da kažem da je nekada bio mnogo bolji kvalitet studenata nego sada, poslednjih 15 godina".

Koliko je Amerika i dalje otvorena za naše studente?

"Znate, to je jedan veliki biznis. Oni uzimaju kvalitetne, sigurno ih brzo i zapošljavaju, retko ko se vrati...90 posto njih ostaje u Americi, jer kupe najtalenovanije".

Spremili ste se za novo putovanje u Ameriku?

"Ništa novo, ja uvek kažem, Amerika mi je domovina, a ovo mi je zavičaj...tamo mi je dom, ovde mi je poreklo. Nastavići da radim i na fakultetu, međunarodnim fakultetima, i nemam potrebu da se potpuno povučem iz akademskog rada", kaže za RTS profesor Nedeljković.

Sa  profesorom Mihajlom Mišom Nedeljkovićem razgovarala je Suzana Gvozdenović Puzović.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво