Читај ми!

Srbija na vezi - region, RTS Svet, 20.54

Emisiju Srbija na vezi - region pratite na kanalu RTS SVET u sredu 26.05 u 20.54.

Nedavno održani lokalni izbori u Hrvatskoj potisnuli su dosadašnje najveće političke igrače u toj zemlji- Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i Socijaldemokratsku partiju (SDP). Za gradonačelnike najvećih gradova, počevši od Zagreba i još 55 gradova biće održan drugi krug izbora. Tu je i Vukovar koji po svojoj veličini ne spada među ključne, ali po svojoj specifičnosti  svakako je jedan od najvažnijih, kako za Hrvate, tako i za Srbe. Da li će prvi čovek grada ostati Ivan Penava iz Domovinskog pokreta ili Nikola Mažar iz HDZ-a, saznaćemo uskoro. Ono što je izvesno je mesto zamenika gradonačelnika koje je pripalo je Srđanu Kolaru, iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS). Specijalno za našu emisiju, s njim je razgovarao Miroslav Karlica.

Naše kolege iz TV produkcije Zajedničkog veća opština Vukovar, nedavno su posetile selo Smilčić u Ravnim Kotarima, nedaleko od Benkovca. Sledi još jedna priča Vaske Radulović o životu Srba u pojedinim delovima Hrvatske.

U većini zemalja kojima smo okruženi, neophodno je poboljšati položaj Srba, kao autohtonog naroda. S tim ciljem udružile su se  i već nekoliko godina deluju  srpske nacionalne organizacije zemalja regiona, a nedavno je u Matici srpskoj u Novom Sadu održana 12. Konferencija. Sledi izveštaj.

Pre stotinu godina, otprilike u vreme Alekse Šantića, Srbi u Mostaru su imali važnu ulogu u kulturnom i javnom životu grada. Danas se zalažu za status konstitutivnog naroda, i kako stvari stoje, izgleda da su blizu cilja.

Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijtelja Banije postoji već četrnaest godina. Za sebe kažu da su jedno od najbolje organizovanih izbegličkih udruženja u Srbiji. Želja im je da stariji prenesu na mlađe svoje običaje, kulturnu baštinu, tradiciju, kako bi uvek znali za svoje korene gde god da žive. Tu su i da pomognu. U narednim minutima upoznajte Banijce u Srbiji.

Voleti svoj zavičaj, ulagati u svoj rodni kraj. Tako su razmišljali i Markovići koji su se posle dugogodišnjeg rada u Austriji vratili u Bijeljinu. Kako su uložili zarađeni novac u inostranstvu, videćete u priči naših kolega iz Radio televizije Republike Srpske.

U našim prethodnim emisijama govorili smo o  radu čuvenog humanitarca, Krajišnika iz Amerike - Miloša Šupice, koji je više od stotinu boraca lečio i negovao u svom domu u Americi tokom i posle ratova devedestih. Svoju životnu misiju, nedavno je upotpunio darivanjem pomoći i priznanja srpskim borcima sa Košara i Paštrika u organizaciji sprsko-američke   humanitarne organizacije "Spasimo srpsku decu", čiji je predsednik. Događaj je pratio Boban Kovačević.

Svako hodočašće ispuni dušu posebnim nadhnućem, a kantautorka Dragana D. Mirković je svoje pretočila u pesmu. „Jerusalimska pesma“ je još jedna u nizu, koja, kako kaže Dragana „koriste ljudskoj duši“.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво