Читај ми!

Srbija na vezi - region, RTS Svet, 21. 00

U organizaciji brojnih srpskih institucija širom sveta, obeležen je 22. april-Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu. Tog dana, 1945. godine, probijen je zloglasni Logor Jasenovac, tvorevina Nezavisne Države Hrvatske u kojem su mučki ubijene stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma. Naše sećanje njihov je vaskrs, a zaborav nestajanje svih nas. Emisiju možete pogledati u subotu, 1. maja na RTS2 u 11.30.

Sredinom marta Narodnoj skupštini Republike Srbije dostavljen je Predlog rezolucije o ustaškom genocidu takozvane Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima, kao i zahtev da se 28. april proglasi za Dan genocida nad Srbima u 20. veku, a povodom 80 godina od početka genocida i prvog zločina u Evropi u Drugom svetskom ratu. Bio je to ustaški pokolj u mestu Gudovac kod Bjelovara.

A krajem prošle nedelje, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će ova institcija u narednom periodu pripremiti akt o genocidu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

O važnosti donošenja Rezolucije o genocidu, ali i strahotama Drugog svetskog rata, specijalno za našu emisiju govori vodeći istoričar holokausta i stručnjak za logore smrti Aušvic, Majdanek i Jasenovac profesor doktor Gideon Grajf. S njim je razgovarao Miroslav Karlica.

Raspad nekada nam zajedničke države bio je krvav. Ratovi devedesetih doneli su stradanja svim zaraćenim stranama. Ipak, svet je često bio sklon da vidi iskrivljenu sliku, te su Srbi i dan danas prinuđeni da se bore za istinu. Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine nedavno je zvanično objavila Izveštaj koji se može videti na sajtu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske. Prilog su pripremile kolege iz Radio televizije Republike Srpske.

Kada su 1. i 2. maja 1995. godine Srbi iz Zapadne Slavonije proterani sa svojih vekovnih ognjišta, jedan od prvih osećaja slobode te tužne kolone bio je kada su prešavši preko savskog mosta stigli u Gradišku. Nedaleko od tog mesta prošlog vikenda otkriven je spomenik svim stradalim Srbima u operaciji "Bljesak".

16. maja u Hrvatskoj će biti održani redovni lokalni izbori. Šansu za poboljšanje položaja vidi i srpska zajednica u toj zemlji. Posebnu pažnju javnosti privlači Grad Vukovar, jednako važan i za Srbe i za Hrvate zarad što boljeg suživota. Povodom 24. godišnjice osnivanja Gradske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Vukovar, održana je konferencija za medije, na kojoj je predstavljen Srđan Kolar, kandidat za zamenika gradonačelnika iz redova srpske zajednice. Konferenciju su pratile kolege iz TV produkcije ZVO Vukovar.

Slikar Vladimir Ćetković živi i stvara u Beogradu, ali je lepotu srpske duhovnosti svojim delima proneo kroz čitav svet. Njegovo nadahnuće je Jevanđelje, uzori su vizantijski i srpski srednjovekovni slikari, a svaka slika je novi iskon. Na čemu radi ovih dana, videćete u priči Tanje Adamović.

U susret velikom prazniku Vaskrsu, vodimo vas u Vrliku, malo mesto u Severnoj Dalmaciji smešteno između planina Dinare i Svilaje. Mesto je čuveno po običaju Čuvanja Hristovog groba, koji jedino još postoji u svetom gradu Jerusalimu, a onda je silom olujnih vetrova dospeo sa Vrličanima i u Batajnicu. Predanja kažu da običaj postoji četiri veka koliko i crkva Svetog Nikolaja u Vrlici. Svetinja je bila izložena mnogim razaranjima, ali je i svaki put obnavljana zahvaljujući meštanima. U punom sjaju crkva je zasjala 2018. kao svedok bitisanja Srba, ali i nedozvoljenog trajanja na tim prostorima. Sa crkvom je sačuvana je I tradicija Čuvanja Hristovog groba za koju se ne zna tačno kako je iz Jerusalima dospela baš u Vrliku. O tome, ali drugim znamenitostima drevnog običaja govori poltikolog, autor filma „Drevni vaskršnji običaj" Miloš Meljanac.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво