Srpski hramovi na Petom kontinentu

Srpski narod u Australiji je još pre 70 godina počeo da organizuje crkveni život. Dva prelepa srpska manastira, izgradio je naš narod na Petom kontinentu i oba posvetio Svetom Savi - Novi Kalenić, nadomak glavnog grada Kambere, i manastir Sv. Save u Ilajnu, u blizini Melburna.

Kao i u davnim vremenima kada su osnivači srpske države iz dinastije Nemanjića podizali naše manastire, Žiču i Studenicu, kako kaže Aleksandar Deroko, daleko od gradske vreve, tako i danas naši ljudi u emigraciji, traže prostore gde će ostaviti tragove svog duhovnog nasleđa na jednom dalekom kontinentu.

Manastir Svetog Save Novi Kalenić kod Kanbere je mesto okupljanja našeg naroda iz regiona, u kome se nalazi glavni grad Australije. Podignut u prirodnom ambijentu, nedaleko od političkog i administrativnog centra, ovaj manastir je mesto smirenja, gde posetioci, Srbi, drugi narodi pravoslavne vere, Australijanci ili turisti, mogu pronaći odmor, osveženje i duhovnu utehu.

Manastir Svetog Save u Ilajnu, dva sata vožnje od Melburna, u Viktoriji je mesto okupljanja Srba Viktorije, koji ovde tradicionalno proslavljaju svoj najveći praznik. Manastir su podigli ugledni članovi naše zajednice i zadužbinari, bračni par Miletić, dok je u njemu sahranjen i starešina manastira Hilandar na Svetoj Gori, koji se prilikom posete Australiji tu upokojio Nikanor Savić.

U dane okupljanja, u Ilajnu se često nađe i više od 5000 posetilaca, koji na liturgiju, takmičenja foklora i druge manifestacije povezane sa proslavom Svetog Save odlaze u ovaj manastir.

"Mi smo blagosloveni time što imamo velike dve svetinje, a uz njih imamo i dva metoha. To su manji manastiri, ali ova dva veća manastira su aktivna, imamo monaštvo...Moja velika želja je da, uz projekat koledža, treba da poradimo i na monaštvu, da manastiri budu rasadnici duhovnosti i mesta gde naš narod može da dođe i da nađe duhovnu utehu i snagu koju treba da obnovi...često je umoran od svega što nas snalazi u ovom ubrzanom životu", kaže episkop Mitropolije australsko-novozelandske Siluan.


Manastiri su kuće ljubavi i molitve za žive i mrtve, a monaško duhovno junaštvo nas stalno podseća da se između sebe volimo i da znamo da materijalne vrednosti nisu vrednosti koje nas čine bližim Bogu i spasenju u ovom prolaznom životu. Iako hiljadama kilometara daleko od matice, srpski narod u Australiji dobro zna, da je ljubav prema Bogu i otadžbini jedno te isto i ne može se podeliti. U našim svetinjama, crkvama i manastirima je riznica prošlosti, a bez nje se ne može čuvati budućnost.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво