Читај ми!

"Austrijanka", roman o Diani Budisavljević

Do pre nekoliko godina, za Dianu Budisavljević, heroinu Drugog svetskog rata, koja je iz pakla NDH spasila nekoliko hiljada, uglavnom srpske dece (pojedini podaci govore o 12.000 dece), retko ko je znao. Ipak, u poslednje vreme o njoj se sve više govori, piše i snimaju filmovi. Pred čitalačkom publikom, nedavno se pojavio prvi roman o ovoj izuzetnoj ženi pod nazivom "Austrijanka" (izdavač Laguna), čiji je autor istoričar Zoran Milekić. Tim povodom, sa njim je razgovarao Miroslav Karlica.

"Pre desetak godina, tačnije 2011. godine, ja sam se, s ticajem okolnosti, upoznao sa Tihomirom Stanićem, našim glumcem i tada, filmskim producentom. On je već tada oformljavao jednu ekipu ljudi sa kojom je nameravao da napiše scenario za jedan veliki film o Jasenovcu i akciji Diane Budisavljević. Onda sam ja, kao istoričar, dobio zadatak da prikupim što više podataka. Potrudio sam se da što temeljnije odradim taj posao, ali je posle nekoliko godina bilo jasno da se neće skupiti dovoljno sredstava za taj film. Onda je scenario ili nekoliko varijanti scenarija, Stanić ustupio Gagi Antonijeviću, kome je to verovatno pomoglo, pa je on napravio i svoj scenario za film "Dara iz Jasenovca". A ja sam bio razočaran", kaže Zoran Milekić. 

 A onda ste se odlučili da napišete roman?

"Prva ideja je bila da napišem naučnu monografiju o Diani, ali činilo mi se da bi to čitao mali broj ljudi, stručni kadar koje ta tema zanima, a onda sam došao na ideju da je možda najbolje napisati roman."

Ceo razgovor sa Zoranom Milekićem pogledajte u našem video prilogu. 

 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво