Читај ми!

Srbija na vezi - region, RTS Svet, 20.55

Radi bolje povezanosti matice i rasejanja, u okviru Narodne skupštine Srbije deluje Odbor za dijasporu i Srbe u regionu, a pri Ministarstvu spoljnih poslova Uprava za dijasporu i Srbe u regionu. Naš gost je predsednik Odbora Milimir Vujadinović sa kojim ćemo razgovarati o aktuelnim temama koje spajaju sve nas. Emisiju možete pogledati i na RTS2 u subotu, 27. februara u 11.30.

O tome kako danas žive Srbi u Hrvatskoj, a posebno oni koje su zadesile nedaće izavane nedavnim zemljotresima na Baniji, za našu emisiju govori predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Srđan Jeremić i paroh petrinjski protojerej Saša Umićević.

Do pre nekoliko godina, za Dianu Budisavljević, heroinu Drugog svetskog rata, koja je iz pakla NDH spasila nekoliko hiljada, uglavnom srpske dece (pojedini podaci govoreo 12.000 dece), retko ko je znao. Ipak, u poslednje vreme o njoj se sve više govori, piše i snimaju se filmovi. Pred čitalačkom publikom nedavno se pojavio prvi roman o ovoj izuzetnoj ženi pod nazivom "Austrijanka", čiji je autor istoričar Zoran Milekić. Tim povodom, sa njim je razgovarao Miroslav Karlica.

Ove godine, Muzej savremene umetnosti Republike Srpske, obeležava 50 godina rada. Za pola veka postojanja prešao je put od galerije do muzeja. Tako je nazvana i multimedijalna izložba kojom je upriličen jubilej. Priču o toj značajnoj ustanovi Republike Srpske, prepoznatoj na evropskoj i svetskoj kulturnoj mapi, pripremile su kolege iz Radio televizije Republike Srpske.

Napustio nas je "Panonski mornar". Poeta "Proste duše slovenske" s lakoćom je ušao u naša srca. Pevao je "život je more" i "kada odem....nemoj tugovati", i o "Vasi Ladačkom"... još mnogo, mnogo toga. Duboko emotivan i neizmerno duhovit, bio je učesnik u našim životima. Teško je...ali "šta je tuga za de-mol?" "Naposletku" ostaju pesme i za "neke nove klince".

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво