Читај ми!

Fond dijaspora za maticu uz svoj narod kad je najteže

Gost "Magazina Srbija na vezi" bio je Živadin Jovanović, potpredsednik Upravnog odbora i jedan od osnivača Fonda dijaspora za maticu. Sa Mirjanom Raičević Tasić razgovarao je o aktivnostima koje je Fond obavljao u prethodnom periodu, uključujući brigu i pažnju prema matici u vanrednoj situaciji.

Živorad Jovanović govori i o nedavnom susretu sa Arno Gujonom, direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i o planovima te neprofitne humanitarne organizacije, među kojima je i osnivanje Memorijala svim srpskim žrtvama u 20. veku.

Fond dijaspora za maticu osnovan je 1999. godine, kako bi pomogao oporavak matice, doprinoseći ulaganjima u obnovu infrastrukturnih objekata, posle NATO bombardovanja, a posle više od dve decenije postojanja, održao je prvi put Skupštinu onlajn. 

 Fond dijaspora za maticu - donacije u proteklom periodu

Pored prihoda od kamate na oročena sredstva, u periodu od proteklih 6 meseci, Fond je primio više dobrovoljnih priloga od svojih članova i prijatelja. 

Tako je na primer, dr inž. Miloje Ž. Milićević iz Berlina, predsednik UO Fonda, uplatio ukupno 5000 evra, dr Ljiljana Verner, predsednica NO Fonda iz Hanovera 3000 evra, Ratko (Robert) Milićević, član UO Fonda iz Kambere 2000 AUD.

Tokom akcije prikupljanja priloga za zaustavljanje pandemije COVID 19 u Srbiji, angažaovali su se mladi srpske dijaspore uNemačkoj, Kanadi. Od prikupljenih sredstava finansirana je nabavka ultrazvučnog skenera za Bolnicu u Kragujevcu (10 000 evra).

Fond dijaspora za maticu je odmah po izbijanju pandemije COVID 19 uplatio Ministarstvu zdravlja Republike Srbije pomoć od 100000 evra, za nabavku urgentne medicinske opreme u Srbiji i Republici Srpskoj.

Nakon katastrofalnog zemljotresa u Petrinji i okolini (Hrvatska), Fond je pomogao Eparhiji gornjo-karlovačkoj sa 10 000 evra za sanaciju Parohijskog doma i hrama SPC u Petrinji. Veći broj članova Fond i njene Uprave, uputili su direktnu pomoć postradalima u tom zemljotresu.

Od tekućih redovnih aktivnosti, treba istaći da, Fond nastavlja šestu godinu zaredom, sa pružanjem pomoći Narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji, za nabavku osnovnih životnih namirnica, u vrednosti od 100 000 dinara svakog meseca, kao i sa pružanjem pomoći Udruženju „Ana Antonijević" iz Kragujevaca, koje se stara o 200 dece obolele o cerebralne paralize. Ova pomoć se ostvaruje već punih pet godina.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво