Читај ми!

Aj, berem grožđe, biram negotinsko!

Vinogradar Dejan Mikić, posle završenog poljoprivrednog fakulteta, kao i njegovi preci, krenuo je put Austrije gde se zaposlio, ali rodni kraj nije zaboravio. Obnovio je vinograde i sagradio vinariju u Negotinskoj krajini i na taj način poslom uspešno povezao maticu i dijasporu.

 Treća ste generacija naših iseljenika u Austriji, tamo ste se zaposlili, a poželeli i da paralelno započnete posao u domovini...Obnovili ste vinograde u rodnom Negotinu...Šta je uticalo na Vašu odluku?

"Ljubav za domovinom i ljubav za rodnim Negotinom preovladala je u svetu tome. Vinogradi su bili nešto u čemu sam odrastao, kao omladinac, srednjoškolac, to je bila ljubav koja je bila jača od mene, te sam odlučio da sa svojom porodicom obnovimo stare vinograde, koji su bili dotrajali i od 2011. krenemo sa proizvodnjom vina. Ja sam znao dosta o tom poslu, deda je bio vinar, proizvodio je za kućne potrebe. Ja sam završio poljoprivrednu školu i bio sam u toj materiji. Naravno, sve ove nove tehnologije koje su sada aktuelne u prolazu sam učio i na taj način dobijao nova znanja", kaže za RTS Dejan Mikić.

 Austrijancima predstavljate naše vino i vinogorje, ali osvajate i nagrade...

"Nekoliko puta smo izlagali naša vina na međunarodnim sajmovima, dobijali medalje... Austrijanci su vrlo skeptični prema tuđim vinama, jer su oni zemlja vina i proizvode ga dosta...Međutim, radi su da probaju nešto drugo i baš se iznenade kad probaju naša i kada čuju o istoriji naših vinarija...

Pričam im da su prvi vinogradi van Rimskog carstva zasađeni baš u Srbiji, da je do 1910. ili 1911. godine Austrougarska imala trgovačko-konzularno predstavništvo u Negotinu baš zbog kupovine vina, da je u Negotinu od 3. veka poznata proizvodnja vina...a oni su bili ubeđeni da su oni prvi počeli sa proizvodnjom vina, ali izgleda da nije tako", objašava Mikić.

Sa Dejanom Mikićem razgovarala je Dragana Živojnović.

Ceo razgovor možete pogledati u našem video prilogu.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво