Читај ми!

Magazin Srbije na vezi, RTS Svet, 21.00

U novom izdanju "Magazina", gost je Živadin Jovanović, potpredsednik Upravnog odbora i jedan od osnivača Fonda dijaspora za maticu, koji govori o aktuelnim aktivnostima koje je Fond uspeo da obavlja u prethodnom periodu, uključujući brigu i pažnju prema matici u vanrednoj situaciji. "Magazin" možete pogledati i na RTS2 u subotu, 20. februara u 11.30.

Saznaćemo o čemu je razgovarano prilikom nedavnog susreta, sa Arno Gujonom, direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i o planovima te neprofitne humanitarne organizacije, među kojima je i osnivanje Memorijala svim srpskim žrtvama u 20. veku.

Fond koji je, podsetimo, osnovan 1999. godine, kako bi potpomogao oporavak matice, doprinoseći ulaganjima u obnovu infrastrukturnih objekata, posle NATO bombardovanja, posle više od dve decenije postojanja, održao je prvi put Skupštinu onlajn. Sa gospodinom Jovanovićem je razgovarala Mirjana Raičević Tasić.

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, krajem prošle godine bio je u prvoj zvaničnoj poseti Sloveniji. Tom prilikom je predao novootvorenim dopunskim školama srpskog jezika 1550 udžbenika i kompleta lektire za osnovnu školu. Nedavno je održao onlajn čas srpskog jezika deci dopunskih škola u Sloveniji. Čućemo šta gospodin Gujon kaže povodom značaja očuvanja srpskog jezika i podrške dopunskim školama, a kakav komentar na to ima Zorana Vlatković, ambasadorka Republike Srbije u Sloveniji.

Na inicijativu Udruženja francusko - srpskog prijateljstva i srpske crkve iz Nice, pokrenuta je Savindanska akcija prikupljanja humanitarne pomoći u školskom priboru za mališane sa Kosova i Metohije. Uprkos pandemiji, ova akcija je prerasla okvire Azurne obale, proširila se na celu Francusku i imaće kontinuitet permanentne pomoći u budućnosti. O tome sledi reportaža Vladana Jočića iz Francuske.

Otkrivanje problema i pronalaženje rešenja u povezivanju Srba u dijaspori sa maticom Srbijom bile su glavne teme istraživanja pod nazivom "Teslin narod" o kojima se, pored ostalog, govorilo na tradicionlanoj godišnjoj konferenciji Tesline naučne fondacije, koja je ove godine, zbog aktuelne epidemiološke situacije, održana onlajn, 13. februara, pod nazivom Matica i dijaspora na istom zadatku. Iz Filadelfije se javlja Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije.

Veliki broj naših naučnika živi i radi u dijaspori. Neki od njih su se vratili i svoje naučne karijere danas razvijaju u Srbiji. Jedan od njih je i svetski priznati stručnjak prof. dr Đuro Koruga. Vlasnik je jedinstvenog doktorata koji je odbranio istovremeno na Mašinskom i Medicinskom faklutetu u Beogradu. Takođe, profesor Koruga je osmislio i više svetski priznatih patenata. O životu i radu u inostranstvu, o povratku u Srbiju i o naučnom radu razgovarao je sa Bobanom Kovačevićem.

Srpska etnička škola "Vuk Stefanović Karadžić" osnovana je 1974. i smeštena je na imanju Crkve Sveti arhiđakon Stefan u melburnškom predgrađu Kizboro. U subotu, 6. februara počeo je upis za školsku 2021. Toga dana je upisano 75 učenika. Upis se nastavlja do kraja februara i besplatan je za ovu školsku godinu. Škola je akreditovana od strane ministarstva za obrazovanje, ima svoje prostorije, a učenici su raspoređeni u četiri učionice u zavisnosti od uzrasta. Videćemo kako je izgledao prvi dan u školi, u prilogu Dragana Gavrilovića.

U novom izdanju Magazina, pratimo trag nagrađenih zaslužnih Srba koji žive u svetu. Jedan od njih je i naš legendarni muzičar, džez trubač i kompozitor Duško Gojković, koji je krajem januara dobio prestižno priznanje, Berklijevu nagradu Master globalnog džeza (Berklee Master of Global jazz award). Ta nagrada dodeljuje se umetnicima koji služe za primer, predstavljajući prakse i vrednosti Berklijevog Global džez Instituta. Tim povodom videćemo insert iz emisije "Sav taj Duško Gojković".

"Ako želiš da si srećan čitavog života, živi negde u malom mestu i gaji pčele", izreka je pčelara, koja će nas odvesti u Đilog u Australiji. U zanimljivoj priči, upoznaćemo neobičnog domaćina, sveštenika Momčila Vukšu, koji se od malih nogu druži sa pčelama i dobitnik je više značajnih priznanja za proizvodnju unikalnog meda.

Urednici emisije Mirjana Raičević Tasić i Boban Kovačević

Reditelj Dragica Gačić

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво