Читај ми!

Prof. dr Ilija Jorga - preko karatea do vajarstva

Nekada redovni profesor Medicinskog fakulteta, legendarni doktor Ilija Jorga, poznat je kao utemeljivač karatea na Balkanskom poluostrvu. Višestruki je prvak Evrope, nosilac crnog pojasa 10. dan, i prvi koji je uz nekoliko Japanaca dobio ovo najviše priznanje.

Kada je davne 1958. godine kao osamnaestogodišnjak, sa svojim bratom Vladimirom učio prve korake i ulazio u prve tajne tada potpuno nepoznate veštine, u sportski karatedo, Ilija Jorga, dugogodišnji redovni profesor na fiziologiji Medicinskog fakulteta u Beogradu, nije ni slutio dokle će ga to dovesti. A ispostavilo se, do krova sveta, sportskog karate sveta.

Naime, pošto je bio višestruki prvak Evrope u katama i borbama, ubrajao se u sam karate vrh i kao borac i 12 godina kao savezni selektor SFR Jugoslavije, a poslednje dve decenije kao osnivač sopstvenog karate stila šotokan Fudokan, kojim je prevazišao svoj dotadašnji izvorni šotokan stil tradicionalnog karatea, sa čak 102 zemlje u svojoj svetskoj federaciji.

Obučavajući ruske, donske, zaporoške, tverske i beloruske kozake, stekao je i čin generalmajora beloruske kozaške garde, a svoje ingeniozne i svestrane sklonosti i vrline udenuo je i u objavljivanje knjiga basni, vajanje, pripremi zbirke poezije...

Prvi je u svetu, pored nekoliko Japanaca, dobio zvanje majstora karatea 10. dan soke.

"Deseti dan te promocije u stvari. Vi ste u obavezi da učinite nešto veliko, a ja sam napravio Fudokan, taj stil Japanci su jedino prihvatili kao evolutivni oblik karatea, tako da sam kao soke tvorac imao pravo da nosim 10. dan. Lep je osećaj da vas uvažavaju gde god se pojavite. Sad sam dobio poziv da nastupim na prvenstvu Rusije, a ja sam u kategoriji 80+", kaže profesor Jorga.

Vi i pišete, vajate...

"Ne znam ni sam kako sam uzeo parče gline i počeo da petljam...i malo po malo, vidim ruka, glava, noga...shvatio sam da je to bilo u meni prisutno samo što ja to nisam ispoljio."

Kakvu saradnju imate na vašim učenicima i našim karate majstorima u dijaspori?

"Imamo neraskidive veze, to je ta relacija učenik-učitelj. Nijedan sport i institucija sportskog tipa ne neguje tu relaciju, jednostavno ne postoji...a to postoji u Irskoj, Laponiji, Kanadi, Nemačkoj", kaže profesor Jorga.

Trenutno vaja atletsku šampionku Ivanu Španović, priprema zbirku poezije za štampu i drži karate seminare po celom svetu, ostavljajući iza sebe i po srpskoj dijaspori čitavu armiju sportista, obučenih i izgrađenih ličnosti urezujući se u pregaoce svetskog glasa na polzu i svom narodu ali i pokolenjima u celom svetu koja tek dolaze. Pravi, ali čini se nedovoljno iskorišćeni brend, kao nešto najbolje što je Srbija izrodila.

"Svim ljudima dobre volje koji potiču iz ove zemlje, koji su otišli iz raznoraznih razloga želim da dočekaju Novu godinu u krugu svoje familije", poručio je ovaj veliki čovek i karate majstor.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво