Читај ми!

Čikago sprema paketiće za decu sa KiM

O svojim zemljacima na Kosmetu redovno brine srpska dijaspora u Americi. Pred nastupajuće novogodišnje praznike, u Čikagu je ovih dana u toku humanitarna akcija prikupljanja paketića za mališane iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji.

U srpskom Sabornom hramu u Čikagu održan je molitveni pomen patrijarhu Irineju.

Uz sveštenike hrama, specijalni gost, bio je i ruski vladika u Čikagu, Petar, koji dirljivo priča o svojim putovanjima u Srbiju i susretima sa patrijarhom Irinejem. O tome nam govori i sveštenik Dobrivoje Milunović koji je imao niz susreta sa Njegovom Svetošću kada je dolazio u posete srpskoj zajednici u Americi.

"Kao što je ceo srpski narod sa tugom primio vest o usnuću Njegove Svetosti Patrijarha srpskog i Oca našega Irineja, tako je i srpski narod ovde u Čikagu i šire, u celoj Americi, sa velikom tugom i žalošću primio vest o upokojenju Njegove Svetosti", kaže otac Milunović.

Svaki patrijarhov boravak bio je značajan za sve vernike, a najviše za decu.

"Kada je moj sin, koji sada ima 13 godina, a tada je imao 3,5 godine, dolazi kući i kaže da je video Njegovu Svetost, patrijarha, koji nas je i pričestio", priča Željko Ćurčić.

U Sabornom hramu se ovih dana vrši i akcija prikupljanja sredstava za božićne pakete za srpsku decu na Kosovu i Metohiji, u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Naši Srbi" iz Čikaga.

"Više od 100 dece je dobilo poklone prošle godine u selu Batuse, kod Kosova Polja. Bili su toliko radosni kada su čuli da ih se omladina iz Čikaga i Amerike setila", kaže popadija Jelena Milunović.

"Mišljenja sam da bi ljudi još više trebali biti obavešteni da bi se još više aktivirali oko ovakvih akcija. Naše malo, nekima će biti dosta", kaže Uroš Kaličanin, Čačanin koji živi u Čikagu.

Organizatori akcije očekuju da će sakupljanje pomoći u saradnji sa organizacijom "Naši Srbi" trajati do početka decembra.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво