Читај ми!

Naši muzički talenti u Karnegi holu

Učenici škole za muzičke talente iz Ćuprije nastupili su pre pandemije u njujorškom Karnegi holu. Bio je to treći put za pet godina da đaci ove škole predstavljaju svoju zemlju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompoziciju za gudački kvartet "Smrt i devojka" Franca Šuberta, učenici škole za muzičke talente iz Ćuprije poslali su kao video materijal.

To je bilo dozvoljeno propozicijama kako bi se na Rondo jang artist festivalu u Njujorku takmičili muzičari iz celog sveta. Srđan, Elvis, Luka i Dragoš osvojili su prvu nagradu u kategoriji Kamerna muzika do 18 godina i pozvani da nastupe u čuvenom Karnegi holu.

Zbog specifične nastave i periodičnog učenja od kuće, u školi je tokom našeg snimanja bio samo Dragoš Tamburić, koji u ime ekipe sabira utiske iz Njujorka.

"Drago mi je što smo mi kao grupa, tj. kvartet uspeli da se predstavimo u najboljem svetlu, kao i profesorku i školu kao instituciju. Pored koncerta koji smo održali, obišli smo i Kip slobode, Central park, Empajer stejt bilding, a imali smo priliku da slušamo i Njujoršku filharmoniju, što je jedinstvena prilika. To je bio i najlepši poklon koji sam mogao da dobijem za svoj 18. rođendan, a pamtiću ga celog svog života", kaže Dragoš.

Za učešće na festivalu ovi mladi muzičari pripremali su se vrlo predano. Uz nastavnicu kamerne muzike, često i van onog što je propisano planom i programom, Simonida Pešić bila je sa svojim đacima tokom nastupa u Karnegi holu. Snimanje i fotografisanje tamo nije dozvoljeno, a utisci su, kaže, sjajni.

"Ja sam izuzetno ponosna na njih i mislim da su oni izuzetni predstavnici svoje generacije uopšte, trebalo bi da budu primer ostaloj deci koja su u tim godinama. Nastup je bio odličan, svi su bili oduševljeni, čak je naš konzul Olgica Vlačić prisustvovala koncertu, pohvalila učenike, najavila saradnju...", kaže Simonida.

Prestižna scena u Njujorku san je skoro svih muzičara. U školi u Ćupriji obrazuju se gudači koji sviraju na svetskim scenama. Ipak, i oni se svakodnevno suočavaju sa problemima kako da obezbede novac za takmičenja i putovanja, pa su i ovaj put pomogli i brojni donatori.

"Pred samu pandemiju se desilo da su naši učenici, a na osnovu rezultata, stigli na takmičenje u Njujorku, dobili šansu da nastupe u Karnegi holu i onda su usledili pozivi i posete tih dobrih ljudi, pre svega Pavle Kavran, koji je kupio deci avionske karte, obezbedio smeštaj, pa čak i karte za Njujoršku filharmoniju, kako bi deca doživela taj grad na pravi način. Javili su se Ce ha er iz Paraćina, Veribel Paraćin, gospođa Gordana Marković iz Ćuprije i jedna gospođa iz Zaječara, farmaceutske firme, gospodin Perović Miodrag...tako da smo im veoma zahvalni", kaže direktorka Škole za muzičke talente Danijela Jović.

Ovim mladim gudačima tek predstoji usavršavanje i nastupi, ali u svojim biografijama, oni već imaju upisani nastup u čuvenom Karnegi holu, gde će, kako se nadaju, svirati još koji put.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво