Читај ми!

Vujadinović: Pojačati saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Novi predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović poručio je da će njegovi prvi koraci na čelu ovog značajnog skupštinskog tela da budu posvećeni stalnom jačanju veza i saradnje sa Srbima izvan matice Srbije.

Već narednih dana imaćemo konsultacije sa Upravom za dijasporu, Ministarstvom spoljnih poslova i, naravno, sa Predsednikom Republike i sa Vladom Srbije kako bi smo videli koji su to zajednički koraci koje ćemo preduzeti u narednom periodu, izjavio je Vujadinović i naglasio da će Odbor svakako čuvati i ono što je do sada sve urađeno, a to su ta identitetska pitanja, pitanja kulture, obrazovanja i svega drugoga važnog za naše sunarodnike širom sveta.

Govoreći u emisiji „Srbija na vezi - region" Programa za dijasporu RTS-a Vujadinović je pozitivno ocenio rad dosadašnjeg sastava Odbora u proteklom periodu istakavši da je on ozbiljno prepoznat i kad se govori o prostoru bivše Jugoslavije ali i o dijaspori.

"Ono što je sigurno jeste da ćemo mi pokušati da rad Odbora podignemo na još jedan viši nivo, kako bismo i onima koji će doći posle nas postavili još jedan teži zadatak, tako da stvari urade na još bolji način", rekao je Vujadinović dodajući da će to doprineti očuvanju identiteta našeg naroda izvan Srbije i njegovog zbližavanja sa maticom, poštujući pri tome sve ustavne i pravne norme onih zemalja u kojima oni danas žive.

Odgovarajući na pitanje čestog pogrešnog svođenja Srba u regionu pod dijasporu Vujadinović je ističući da svi Srbi koji žive u regionu, bilo u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumuniji, Mađarskoj ili drugim zemljama okruženja, svakako nisu srpska dijaspora, pojasnio da su to ljudi koji već vekovima žive na tim prostorima i predstavljaju autohtoni narod tih zemalja ali su se spletom istorijskih okolnosti našli sa druge strane granice.

"Teško je govoriti gde je danas našem narodu u regionu najteže - da li je to u Hrvatskoj, Federaciji BiH ili, zbog poslednjih nedavnih dešavanja, u Crnoj Gori, ali ono što je važno jeste da ćemo od naših suseda tražiti, poštujući njihove ustave i zakone, da taj položaj bude poboljšan, u skladu sa evropskim standardima i normama", rekao je Vujadinović uz napomenu da je cilj da se sačuva mir i dobri odnosi sa susedima.

Osvrćući se na predstojeće lokalne izbore u Mostaru zakazane za 20. decembar ove godine, a kojih tamo nije bilo od 2008. godine, Vujadinović ističe da su oni veoma važni i da je to prilika da i Srbi tamo dobiju svoje autentične političke predstavnike i u tom smislu je potrebno da se oni u što većem broju odazovu i pristupe glasanju.

"Srbija je uložila ogromne napore za povratak srpskog identiteta u Mostar, i za to su najviše zalužni predsednik države Aleksandar Vučić i Vlada Srbije", rekao je Vujadinović izdvojivši tu sufinansiranje ponovne izgradnje poslednjim ratom porušenog Sabornog hrama SPC koji nije samo centar verskog okupljanja već i jedan od simbola grada Mostara po kome je on bio prepoznat, ne samo na celom podučju bivše Jugoslavije, već i u celoj Evropi.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво