Читај ми!

Srbija i Slovenija osnivaju svoje nacionalne kulturne centre

Saradnja Srbije i Slovenije na kulturnom planu uskoro će biti obogaćena nacionalnim kulturnim centrima oba naroda. Inicijativa za otvaranje Srpskog kulturnog centra u Ljubljani, ali i slovenačkog u Beogradu, naišla je na odličan prijem, a očekuje se da je podrže predsednici Slovenije i Srbije.

Inicijativa o osnivanju Srpskog kulturnog centra i u sklopu kojeg bi se našla biblioteka sa 20000 knjiga na srpskom jeziku, kao i prostori za organizaciju kulturnih i obrazovnih aktovnosti dobila je podršku od župana Ljubljane i Kranja.

Gradonačelnici Ljubljane i Kranja podržali su predlog Srpskog kulturnog centra i nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji da se za Dan srpsko slovenačkog prijateljstva proglasi 12. jun.

"Radi se o saradnji na kulturnom planu između srpske zajednice u Sloveniji i slevenačke zajednice u Srbiji. Imali smo čast da nas je primio gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković koji podržava ovaj naš projekat. Isto tako, bili smo u Kranju, kod gradonačelnika i dobili podršku i na tom mestu", kaže Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta slovenske nacionalne manjine u Srbiji.

"Nadamo se da će i ostalih 11 gradonačelnika u Sloveniji potpisati tu inicijativu i naravno, predsednik Srbije i predsednik Slovenije", kaže Emilija Mitrović Miloš iz gradske skupštine u Ljubljani.

12. juna 1903. godine su dva kompozitora, Stevan Mokranjac i Davorin Jenko, zajedno nastupili u Narodnom pozorištu u Beogradu. Sam Mokranjac je više puta rekao da je od svih Slovena koji su radili kod nas i pomagali nam u razvitku naše kulture, Davorin Jenko najomiljeniji i najbolji.

"Moj poslednji susret sa Beogradom bio je u decembru prošle godine, kad sam bio na koncertu Zdravka Čolića i uživao sam sa prijateljima u Beogradu i van njega", kaže Matjaž Rakovec, gradonačelnik Opštine Kranj.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво