Читај ми!

Srbija na vezi, večeras na RTS Svet, u 20.55

Sa Srbima u zemljama regiona budite i u subotu, 24. oktobra, u 11.30 na RTS2.

Jedanaesta konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona održana je prošle nedelje u Novom Sadu. Matica srpska bila je mesto susreta i dogovora predstavnika Srba iz okruženja sa zvaničnicima državnih institucija Srbije. Događaj su pratile kolege iz Radio televizije Vojvodine.

Slavonsko selo Gornje Kusonje nalazi se u opštini Voćin, u Hrvatskoj. Decenijama unazad bilo je naseljeno većinski srpskim stanovništvom. Međutim, današnja demografska slika beleži svega dve porodice, koje je nedavno posetila ekipa TV produkcije ZVO Vukovar.

Srbi u Severnoj Makedoniji najviše su nastanjeni oko Kumanova, i severno od Skoplja. Ovoga puta voga puta, beležimo priču o životu Srba sa krajnjeg juga zemlje, tačnije iz sela Selemlija, koje se nalazi na samoj granici sa Grčkom. Kada su tamo doseljeni, čime se danas bave i kako čuvaju identitet, videćete u prilogu koju su zajedno pripremili kolege sa portala Srbtel i Miroslav Karlica.

Srbi povratnici u opštinu Sapna u Federalnom delu Bosne i Hercegovine očekuju pomoć od lokalnih vlasti. Kako kažu, povratak tapka u mestu, imanja su zapuštena, a sredstava za obnovu nemaju. Tek manji broj srpskih porodica se vratio i na svojim ognjištima započeo novi život.

I na drugom kraju Federacije Bosne i Hercegovine, Srbi se trude da ukažu na viševekovno bitisanje na tim prostorima. U Čapljini je, posle više od jednog veka obnovljen rad Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", čiji je osnovni cilj očuvanje srpske tradicije, vere i kulture, kako je rekao i sam čapljinski paroh, sada i predsednik Prosvjete, Marko Gojačić.

A u Republici Srpskoj, u Kostajnici na Kozari, nedavno je otkriven vredan dokument koji svedoči da je u tom mestu još 1880. godine postojala škola.

Kozara se nalazi na severozapadu Republike Srpske. Planina okružena rekama. Sama pomisao ukazuje na beskrajne prirodne lepote, ali mesto na kome se nalazi odredilo je tešku i stradalnu sudbinu Srba, posebno u Drugom svetskom ratu. Kozara je zapravo istorija koja se mora znati i pamtiti. Udruženje Kozarčana u Beogradu osnovano je pre četdrdeset i četiri godine, upravo sa tim zadatkom o čemu za našu emisiju govori predsednik Upravnog odbora pomenute organizacije Rade Radenko Karalić. Sa njim je razgovarao Miroslav Karlica.

Nedavno nas je napustio jedan izuzetni Kozarčanin, koji je Kozaru i Krajinu nosio u srcu, a proslavio pesmom. Bora Drljača. Sećamo se...

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Realizacija Jasmina Jevtić

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво