Skadarlijski duh u Čikagu

Dobar glas o Skadarliji daleko se čuje. Tako se i u srpskoj zajednici u Čikagu organizuje Skadarlijsko veče kako bi o njoj saznali i oni koji nisu imali priliku da je posete, ali i da bi se nje setili svi nostalgičari.

Valcer se ne viđa često u Čikagu, ali mogao se videti na Skadarlijskoj večeri zahvaljujući ansamblu Oko sokolovo.

Organizatori kažu da je cilj da se barem jednu noć oseti duh Skadarlije preko okeana, posebno kroz starogradsku muziku. Program je održan u sali Sabornog hrama u Čikagu.

„Veoma smo zadovoljni večerašnjom posetom. Naš hor Srpsko pevačko društvo Branko Radičević pri Sabornom hramu u Čikagu postoji više od 100 godina, pevaju svake nedelje, na većini praznika, kao i tokom vaskršnjeg posta, a organizuju i druga dešavanja, a jedno od njih je i ovo Skadarlijsko veče gde evociraju uspomene, muziku i tradiciju koja je vezana za Skadarliju i srpsku muziku, kao i za večeru", kaže protojerej Darko Stanojević, starešina Srpskog sabornog hrama u Čikagu.

Jelena Stojaković je rođena u Južnoafričkoj Republici, a veći deo života je provela u Čikagu. Kako se ona zaljubila u Skadarliju?

„Kad sam bila mala, i dok smo živeli u Južnoafričkoj Republici, moji roditelji su slušali velike ploče koje su stizale iz Srbije, starogradske...Sećam se jedne divne koja se zvala Veče u Skadarliji, tu su bili stihovi Đure Jakšića i ove lepe starogradske pesme i kao dete sam se u njih zaljubila", kaže Jelena Stojaković.

Nastupio je i ovdašnji dečji hor, popularni Brankići. Među hranom koja se mogla naći bile su i palačinke koje su prodavane i pripremane sa puno entuzijazma.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво