U Beogradu predstavljen projekat ruske kulturne misije

"Kulturne misije iz Rusije: Francuska–Srbija–Grčka–Kina" naziv je projekta čije su manifestacije, ovih dana održane i u Beogradu, a usmeren je na uspostavljanje razumevanja poštovanja i saradnje između naroda, negovanje prijateljskih odnosa i građenja atmosfere iskrenog poverenja.

Projekat Kulturne misije iz Rusije, u Srbiji je predstavljen uz podršku Ruskog centra za nauku i kulturu Ruski dom u Beogradu. Organizatori - Ruski nacionalni komitet za crnomorsku ekonomsku saradnju i izdavačka kuća „Granice Uspeha", dali su odgovore na pitanja - kako živi savremena Rusija, šta je važno njenim građanima, kako se ruski karakter odražava u umetnosti, kako zvuči muzika koja je tamo rođena i koliko je u svojoj jednostavnosti lepa priroda centralne Rusije?

Predstavljena je Vladimirska oblast i olimpijsko nasleđe grada Sočija.

„Projekat kulturne misije iz Rusije nije politički, već građansko-društveni projekat, čiji je zadatak objedinjenje kulture i biznisa. Svojom misijom ujedinjujemo ideje različitih naroda. U februaru smo imali kulturnu misiju u Francuskoj, i evo sada smo u Srbiji", kaže koorganizator projekta Svetlana Šukšina.

U okviru biznis dijaloga o poslovnoj rusko-srpskoj saradnji, u Privrednoj komori Srbije, učesnici sa ruske i srpske strane duskutovali su o različitim društveno-aktuelnim temama. Prezentovane su ruske i srpske kompanije.

U toku organizovanih večeri ruskog filma, praćene su projekcije filmova Bulata Jusupova i Aleksandra Suhareva.

Održani su koncerti laureata sveruskih i međunarodnih takmičenja Andreja Venikova i Denisa Gromova.

Posebno je plenila pažnju izložba slika ruskih umetnika, među kojima se uzdiže, jasno uočljiv izvajani lik Dostojevskog, delo skulptora i slikara, akademika Grigorija Patockog.

„Naša glavna misija je da uvedemo ideju dobrote. Dobrota i blagodarnost su ljudski zakon. Posvetio sam radove ljudima koji su mnogo govorili o dobroti, poput Dostojevskog, Puškina, Tolstoja. I vi imate Pavića i Kusturicu koji su svojim delima pronosili dobrotu i sačuvali slovenski svet. Samo dobrota može spasiti čovečanstvo", kaže Grigorij Potocki, akademski umetnik, skulptor i slikar.

U 33 zemlje sveta, postavljen je njegov spomenik maslačka koji simbolizuje dobrotu. Patockij kaže da će mu biti čast kada u februaru takav spomenik bude otkriven i u Srbiji.

„Duboko sam uverena da kroz kulturu zaista možemo bolje da razumemo jedni druge, a boljim razumevanjem možemo i da činimo dobra dela i ovaj svet učinimo boljim, čistijim i svetlijim", zaključuje Svetlana Šukšina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво