Indijanski pojas inspiracija za skulpturu Lili Otašević

U blizini Nijagarinih vodopada, u još jednom ontarijskom gradu, otvorena je na trgu skulptura Ljiljane Lili Otašević, beogradskog đaka, koja više od dve decenije živi i radi u Kanadi. Skulptura simbolizuje tradiciju Indijanaca i njihove prve susrete sa evropskim doseljenicima u 17 veku.

Sent Ketrins je grad u regiji Vinograda nadomak Nijagarinih vodopada i zovu ga Grad bašta. Na zgradi pozorišta koje neguje i kulturu starosedelačkih plemena koja ovde zovu Prvim narodima, otvorena je velika koloritna aluminijumska skulptura naše Lili Otašević.

Zatalasana zavesa na fasadi teatra nosi naziv „Poziv na bis" beležeći tako savremene trenutke uspešnih predstava, ali je glavnu ispiraciju umetnica našla u tradicionalnom ručno rađenom indijanskom pojasu. Svaka perla tog pojasa obeležavala je važne događaje u plemenu i dogovore sa evropskim doseljenicima.

„Ti pojasevi sa perlicama za njih predstavljaju i imaju i estetsku vrednost i ceremonijalnu i političku pa čak i komercijalnu vrednost. Taj pojas je vrlo važan u njihovoj kulturi", kaže Lili Otašević.

Odmah po otvaranju skulpture govorilo se o očuvanju jezika i kulture starosedelaca, jer Kanada obeležava sto pedeset burnih i često tragičnih godina suživota prvih naroda i doseljenika.

Upravo su prestavnici starosedalaca pozitivno ocenili delo Lili Otašević, koje je od ideje preko proizvodnje do instalacije bilo odgovornost same umetnice.

„Ono što je bilo najizazovnije, zapravo uopšte nije bila sama ideja, do toga sam relativno lako došla zato što je sam projekat vrlo inspirativan, ali sama instalacija ove skulpture bila je jako izazovna, bila je praćena brojnim problemima koje je trebalo rešiti, kao što su tehnički, ali eto izborila sam se sa svim tim. Na kraju, na otvaranju i kasnije, reakcije su bile fantastične", kaže umetnica.

Pored ovog simboličnog indijanskog pojasa i pozorišne zavese u Sent Ketrinsu, Otaševićkine skulpture krase prostore i trgove u Torontu, Berlingtonu, Vaterlou, a sledeće godine će biti otvorena u gradu Grinzbi na jugu Ontarija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво