Trifković: Presuda Karadžiću šalje jasnu poruku - Srbi krivi za sve

O aktuelnim dešavanjima kod nas i u zemljama regiona, Mirjana Raičević Tasić razgovarala je sa istoričarem i publicistom prof. dr Srđom Trifkovićem, čije viđenje geopolitičkih kretanja i te kako privlači pažnju srpske i međunarodne javnosti.

Komentarišući kako posle dvadeset godina sagledavati čin bombardovanja naše zemlje koji je osramotio Zapadnu civilizaciju, profesor dr Srđa Trifković podseća da je tim činom pronađena nova misija NATO alijanse koja je podrazumevala ispunjenje zahteva Sjedinjenih Američkih Država kao sile koja više nije priznavala multipolarni poredak, već sebe videla kao tobožnjeg lidera međunarodne zajednice.

„Šta je u globalnom smislu označilo bomabrdovanje? Značilo je kraj poretka zasnovanog na jasno prihvaćenim pravilima. A to je ono što, ironijom, zapadna strana prebacuje Putinu, da je svojom aneksijom Krima pre pet godina on prekršio taj poredak koji je bio zasnovan na jasnim pravilima, a na šta je on jasno i uzvratio, da naprativ, bombardovanjem SRJ je NATO pod vođstvom SAD dezavuisao sopstvena pravila igre. Što se samih Srba tiče, mislim da je posle ove dve decenije više nego jasno, da problem nije bio ni u politici Slobodana Miloševića, mada ona jeste bila problematična po mnogo čemu i da je glavni problem bio u želji SAD da do bombardovanja dođe", kaže Trifković.

To je bio rat, naglašava Trifković, u cilju ispunjenja samoproglašene misije globalne hegemonije, a njegovi pobornici, uključujući i Hilari Klinton tokom njene kampanje, NATO intervenciju doživeli su kao svoj veliki uspeh.

Vokerova laž poslužila je kao povod za bombardovanje. Može li se desiti nova laž koja bi destabilizovala Balkan?

„Mogla bi u svakom datom trenutku. Ja strahujem da bi režirana nameštaljka mogla da se pripremi kao sredstvo likvidacije Republike Srpske. Drugim rečima, videli smo do koje mere je onih nekoliko četnika obučenih u stilu partizanskih filmova Veljka Bulajića u Višegradu, pre desetak dana izazvalo reakvcije i američke Ambasade u Sarajevu i drugde. Dakle, mislim da je njima izrežirano krvoproliće kao povod za intervenciju već ušlo u DNK", zaključuje Trifković.

Takav scenario je uvek spreman, ističe Trifković, jer američki i britanski obaveštajci imaju izvežbane scenarije, čija bi realizacija jednim političkim pritiskom na dugme, mogla da počne za 48 do 72 sata. Zato je potrebno, upozorava Trifković, i anticipirati i blagovremeno preduzimati mere da se tako nešto predupredi.

Kakvu poruku nosi nova presuda Radovanu Karadžiću?

„Poruka je više nego jasna - Srbi su krivi za sve sto posto. Drugim rečima, presuda za čoveka koji je zakoračio u osmu deceniju od 40 godina je istovetna doživotnoj", kaže Trifković.

Trifković konstatuje da je na taj način sprečen bilo kakav proces pomirenja na ovim prostorima, što je bar nominalno trebalo da bude jedna od funkcija Međunarodnog suda u Hagu.

„Status Haškog tribunala kao političke institucije par ekselans je potvrđen ovom skaradnom presudom s jedne strane ukazuje da ni Naser Orić ni Ante Gotovina nisu zločinci, nisu krivi ni za šta, ni za selo Kravice, ni za progon četvrt miliona Srba i pogibiju dve hiljade njih, niko nije odgovoran. A s druge strane, za Srbe nema nijednog procenta razumevanja ili uvažavanja svih argumenata, koje oni koji imaju vremena mogu da pročitaju žalbu Karadžićeve odbrane, koja je izuzetno dobro, i pravno i činjenično i forenzički utemeljena, ali koja je očigledno u jednoj instituciji, kao što je Haški tribunal, bila osuđena na propast", kaže Trifković.

To je, zaključuje Trifković, i doprinos procesu delegitimizacije Republike Srpske, kao navodno genocidne tvorevine, u cilju uterivanja BiH u NATO savez i u cilju smanjivanja ingerencija entiteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво