Na vezi sa naučnom dijasporom

Već decenijama veliki broj naših najboljih studenata i profesora odlazi u inostranstvo. Jedna od njih je i naučnica prof. dr Smilja Mučibabić koja je pre šest decenija doktorirala na Kembridžu. Nedavno je promovisana knjiga o njenom životu u Domu vojske u Beogradu, a jedan od učesnika skupa, bio je i dekan Biološkog fakulteta u Beogradu prof.dr Željko Tomanović, koji je za Program za dijasporu RTS-a govorio o potrebi da se naši naučnici vrate u Srbiju i međusobno povežu.

"Na žalost, mali broj njih se vraća. Zaista deo najobrazovanijih, najkvalitetnijih odlazi u inostranstvo, zauzimaju pozicije i ostaju tamo.

Postoji potreba da se naši naučnici povežu, umreže. To je inicijativa koja možda može da krene i od ministrastva i od univerziteta, pa i fakulteta. Često se iznenadimo koliko ima naših ljudi na vodećim svetskim univerzitetima, u raznim državnim administracijama...Mi imamo određene kontakte, ali trebalo bi to da bude sistematično i te ljude treba pozivati da ovde drže predavanja, da učestvuju u edukaciji. Mi kao fakultet poštujemo svoje stare profesore i veličine koje su ili studirale na našem fakultetu i delimično učestvovali u izgradnji nauke u toj bivšoj državi, i u Srbiji, naravno.

Profesorka Smiljka Mučibabić je bila đak Siniše Stankovića koji je osnivač ekologije Srbije, naš profesor. Rođena je u Mostaru, ovde je studirala, i gotovo ceo svoj vek je provela u BiH, osnivajući fakultete, ne samo biologiuju nego i prirodne fakultete širom BiH...

Čak i u ratno vreme, u tim teškim danima ostala je u Sarajevu...

Promocija knjige o profesorki Mučibabić održana je u Domu vojske, a prisustvovao je rektor Univerziteta u Sarajevu, gosti iz Akademije nauka, tu su bili naši akademici, neše kolege i to je zaista bio lep događaj. Na taj način je nastavila da radi ono što je oduvek radila, a to je povezivanje naših ljudi, što je nastavila da radi i posle svoje smrti.

Promocija je, osim u Beogradu, održana i u Sarajevu pre dve godine. Ona je bila prvi dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Pedesetogodišnjica postojanja fakulteta je bila posvećena Smilji Mučibabić. Tu su bili rektori skoro svih državnih univerziteta iz BiH, njeni đaci, studenti...

Kako vratiti naše stručnjake u zemlju?

Mislim da je vredno pokušati. Mislim da je ulaganjem u naučnu, stručnu infrastrukturu ovde, pre svega u fakultete, naučne institute moguće da se jedan deo njih vrati", rekao je prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво